Till sist har Halmstads kommun plockat bort Catharina Rydberg Lilja från HFAB:s dotterbolag.
Till sist har Halmstads kommun plockat bort Catharina Rydberg Lilja från HFAB:s dotterbolag. Bild: Jari Välitalo

Till sist har ex-vd tagits bort från dotterbolag

Mer än ett halvår efter att Catharina Rydberg Lilja överraskande fick sparken som vd för HFAB har nu kommunfullmäktige entledigat henne från ordförandeskapen i HFAB:s nio dotterbolag.

ANNONS
|

HP har i ett antal artiklar skildrat turerna kring att HFAB på ett extrainkallat styrelsemöte på en söndag beslutade att sparka Catharina Rydberg Lilja från vd-posten.

LÄS MER:HFAB:s vd sparkades när hon prioriterade hyresgästerna

Hon entledigades med omedelbar verkan den 11 april, men även om beslutet framställdes som välplanerat och genomtänkt missade styrelsen att Rydberg Lilja även stod som ordförande för HFAB:s nio dotterbolag.

LÄS MER:HFAB har glömt plocka bort sparkad vd från dotterbolagen

För att reparera blundern fick frågan därför tas upp i efterhand av de kommunala bolagens moderbolag, Halmstads Rådhus AB, skrev HP om i slutet av augusti.

Sverigedemokraterna ansåg att detta var ett av flera tecken på att entledigandet präglats av slarv och brist på konsekvenstänkande.

ANNONS

LÄS MER:SD vill sparka HFAB:s styrelse

Fabio Ishaq krävde i september att HFAB:s styrelse skulle avsättas, bland annat för att den sparkat Rydberg Lilja trots att hon lytt order om att underteckna avtal med Halmstads stadsnät.

– Allt som avslöjats kring beslutet, bland annat att styrelsen glömt att plocka bort henne från dotterbolagen, visar också att det saknades en plan och att förloppet varit alltför hastigt, menade han.

LÄS MER:”Han berättade att Rossköld och Berthilsson tryckte på”

HFAB:s styrelse fick dock sitta kvar – och på torsdagen fattade kommunfullmäktige till sist det formella beslutet att entlediga Rydberg Lilja även från dotterbolagen. Till ny ordförande för dem valdes Per Lidetun, chef för HFAB:s affärsområde hem och student.

LÄS MER:Insinuationer får starka chefer som sparkats att se rött

ANNONS