Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Avtalet med nuvarande entreprenör löper ut om ett år och nu uppmanar Dick Hålldén från Halmstads sotningsväsende kommunen att göra en ny. Bild: Roger Larsson/Arkiv
Avtalet med nuvarande entreprenör löper ut om ett år och nu uppmanar Dick Hålldén från Halmstads sotningsväsende kommunen att göra en ny. Bild: Roger Larsson/Arkiv

Tidigare sotarföretaget vill se en ny upphandling

För tre år sedan förlorade Halmstads sotningsväsende kommunens upphandling och därmed också en massa uppdrag. Nu vill företaget att en ny upphandling görs. I en skrivelse påpekar företaget att en majoritet av kunderna valt att stanna kvar hos dem.

2017 stod det klart att Halmstads sotningsväsende, som haft avtal med kommunen sedan 2011, skulle förlora uppdraget till Jonseredsföretaget Gösab . Det hela avgjordes via lottning eftersom företagen slutade på samma poäng.

Från den 1 januari 2019 tog Gösab över ansvaret för brandskyddskontrollerna. När det gäller själva sotningen har dock villaägarna rätt att själva välja sotare, vilket ledde till en tvist mellan kommunen och Halmstads sotningsväsende.

Läs mer: Företag kritiserar ”skrämseltaktik”

Det visade sig att en majoritet valde att söka dispens för att få fortsätta använda sin gamla sotare. Och just detta faktum är en anledning till att kommunen borde göra en ny upphandling menar Dick Hålldén, skorstensfejarmästare på Halmstads sotningsväsende.

Uppmanar att inte förlänga

I en skrivelse till politikerna i räddningsnämnden påpekar han att avtalet med Gösab löper ut i december nästa år. Det finns möjlighet att förlänga i tre år, men Dick Hålldén uppmanar politikerna att inte göra detta.

Han trycker på att Halmstads sotningsväsende har anställda som bor och verkar i kommunen.

– Vi har lyckats överleva tack vare att nästan 80 procent av villaägarna valt oss i stället för det företag som kommunen skrivit avtal med. Det har räddat jobben och det är vi mycket tacksamma för, uppger Dick Hålldén.

Att så många villaägarna sökt dispens för annan sotare gör att det mest rimliga vore att ta chansen att genomföra en ny upphandling, menar han.

Beslut fattas i vår

Gert Heinsvig, avdelningschef på räddningstjänsten, säger att generellt brukar kommunen välja att förlänga den här typen av avtal om man är nöjd med leverantören.

– Och vi är nöjda, även om uppstarten blev lite som den blev. Det har varit en unik situation som givetvis har påverkat både Halmstads sotningsväsende och den leverantör vi har upphandlat.

Beslutet om en ny upphandling ska göras eller inte ligger dock hos politikerna tillägger han.

Räddningsnämnden har inte fattat något beslut i frågan än.

– Vi har inte hunnit ta ställning till detta. Uppdraget är större än bara sotningen, som är det som skrivelsen belyser, så vi behöver göra en helhetsbedömning. Då tar vi hänsyn både till hur vår leverantör skött sitt uppdrag och till skrivelsen. Detta ska ske under våren. Något mer kan jag inte säga i nuläget, uppger Henrik Östlund (KD), ordförande.

LÄS MER: "Vår ambition var endast att informera"

LÄS MER: Utskick om sotning upphör inte

LÄS MER: Tvist om sotning anmäls till JO

LÄS MER: Sotarföretag möter tuff konkurrens

LÄS MER: Miste avtal i Halmstad - sotar i stället i Hylte

Fler nyheter om Halmstad hittar du här

Superlokalt – här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här