Tidigare polis vill återvända – möts av: ”yrket är en färskvara”

Svensk polis ska växa med 10 000 anställda. I region väst håller man takten för att klara sin andel av utökningen. Men när Håkan Wester vill återvända till yrket känner han ingen översvallande värme från den tidigare arbetsgivaren.

ANNONS
|

I slutet av 2024 ska svensk polis ha vuxit med 10 000 personer till drygt 38 000 anställda, varav 26 200 poliser. Sedan överenskommelsen träffades har det i perioder hörts allvarliga larmsignaler om att det blir svårt att nå målet.

Problemet har flera bottnar. Under flera år lämnade mängder av poliser yrket för att söka sig till andra arbetsgivare. Samtidigt visade det sig svårt att öka utbildningstakten. När man också lade till pensionsavgångarna visade det sig svårt att vispa ihop smeten och få till den aptitliga kaka man tänkt sig.

Därför blev det attraktivt att försöka locka tillbaka tidigare poliser till yrket.

ANNONS

– Vi har återanställningskampanjer, till och från. Det är en uttalad inriktning från Rikspolischefen. De som lämnat oss och vill tillbaka ska få en återanställning, under förutsättning att vi vill ha tillbaka dem, beskriver Patrik Ivert, ansvarig för resursfördelning och bemanningsfrågor inom polisens region väst.

– Vi har gått ut med en riktlinje att om man varit borta mer än sju år, då krävs det en individuell prövning för att se om kostnaderna för att återskapa polismannen i fullt funktionabelt skick är för stora. Både lagstiftning och arbetsmetodik förändras. Om man varit borta i mer än sju år är det ingen automatik till återanställning även om man i och för sig är lämplig som person, fortsätter han.

En färskvara

Beskrivningen låter som att myndigheten ändå är välvilligt inställd till de som varit borta från yrket i mer än sju år. Håkan Wester har arbetat som polis i 13 år i Göteborg, såväl i piketstyrkan som närpolis och civilspaning i Nordstan.

Det var som att de stängde dörren i ansiktet på mig.

Efter ett lappkast i livet valde han att lämna polisyrket och har sedan 2004 jobbat bland annat som vägledare och behandlingsassisten på HVB-hem, inom säkerhetsföretag, fältarbetare inom socialtjänsten, boendestödjare inom LSS och nyligen också blivit erbjuden utbildning inom kriminalvården samt att han föreläser inom Suicide Zero om psykisk ohälsa och svarar på självmordslinjen för organisationen Mind.

ANNONS

Vid en snabb summering tycker han att han har skaffat sig erfarenheter som skulle kunna komma väl till pass om han återvände till polisyrket.

– I det här läget, att det behövs fler poliser, skickade jag in en intresseanmälan och fick till svar att eftersom jag varit ifrån yrket i mer än sju år och man anser att yrket är en färskvara kommer jag inte i fråga. Det var som att de stängde dörren i ansiktet på mig, berättar Håkan Wester.

Känns kontraproduktivt

Samtidigt fick han besked om att han var välkommen att söka lediga tjänster.

– Jag är ju polis och behörig att söka tjänster, men jag är inte behörig att jobba som polis. Det känns kontraproduktivt, tycker jag.

Han bor i Halmstad men är samtidigt öppen för att jobba i exempelvis Växjö eller Helsingborg, även om han helst skulle vilja jobba i Halland.

– Men man känner inte sig särskilt välkommen, när de säger så. Jag tänker så här: varför sätter polisen inte samman en grupp av sådana som jag och erbjuder en kurs och sedan låter oss gå bredvid, så att vi kommer in i matchen igen. Det är inte tryggt att vi skulle kunna springa ut i dag, det förstår jag, men det krävs inte mycket för att kunna det.

ANNONS

Halland mest attraktivt

Han ser det ytterst som en fråga om hur skattepengar används:

– Samhället har investerat i min utbildning och här kan jag komma tillbaka och leverera igen i ytterligare ett antal år, säger Håkan Wester.

Polisens region väst ligger enligt Patrik Ivert i fas med rekryteringen. Just i fallet med Halland är läget ännu bättre:

– Utmaningen för oss i region väst är att Halland är landets kanske mest attraktiva område. Väldigt många poliser vill till Halland. Och just nu har länet något mer resurser än vi fördelat i budgeten till Halland. Regionledningen har i uppdrag att säkerställa en likvärdig service över hela regionens geografiska yta. Vi kan inte lasta in poliser enbart i Halland, bara för att de vill jobba just där, när det samtidigt finns luckor i Dalsland, beskriver Patrik Ivert.

I regionen är just nu 5 200 personer anställda, både poliser och civil personal. Fram till utgången av 2024 ska organisationen växa med omkring 800 anställda.

– Vi satsar bland annat på att växa med 400 områdespoliser. Vi ligger enligt plan, fortsätter han och konstaterar att personer som Håkan Wester är intressanta.

Lyckas inte fylla utbildningsplatserna

– Vi behöver göra en väldigt tydlig individuell prövning och bedömning för att se vilka arbetsuppgifter som kan var aktuella. Personer som han har kanske vunnit erfarenheter som polisen också är intresserade av. Det finns många verksamheter som tangerar vårt uppdrag.

ANNONS

Det går i alla fall fortare att komma tillbaka som polis än om man inte har någon erfarenhet alls.

Genom att också erbjuda ett snabbspår, en förkortad polisutbildning kan polisen numera knyta personer med specialistkompetenser till sig.

– Vi har inte lyckats fylla alla platserna på polisutbildningen, vilket egentligen krävs för att nå målet. Därför jobbar vi i stället med andra åtgärder och tittar på möjligheten att återanställa, samt att försöka vara en attraktiv arbetsgivare och försöka behålla personalen. Vi har också fått möjlighet till funktionsinriktad polisutbildning. Civilanställda med lämplig bakgrund och god polisiär erfarenhet inom polisen kan få möjlighet att gå en något förkortad polisutbildning. Vi kan också hämta in personer med unik civil specialistkompetens från den öppna arbetsmarknaden och erbjuda dem en förkortad utbildning, exempelvis finansiella utredare, säger Patrik Ivert.

Alla som vill tillbaka ska få chansen

Polisförbundet ser tidigare anställda som en stor resurs om måste beaktas.

– Vår uppfattning är att alla som vill tillbaka, och som är önskvärda, ska få komma tillbaka. Vår rikspolischef är väldigt tydlig med det också. Det är svårt att uppnå målet som politikerna satt. Därför är det så otroligt viktigt att de som slutat av egen fri vilja får lov att komma tillbaka, säger Katharina von Sydow, ordförande för Polisförbundet väst.

Hon trycker på vikten av att ta individuella hänsyn och konstaterar:

– Det går i alla fall fortare att komma tillbaka som polis än om man inte har någon erfarenhet alls.

ANNONS
ANNONS