Tidigare Halmstadpolitiker sålde coronatest på nätet – stoppas av Läkemedelsverket

Den före detta Halmstadpolitikern Michael Zand, som representerat både M och SD, har genom sitt företag ZandCell AB marknadsfört så kallade självtester för covid-19. Nu förbjuder Läkemedelsverket testerna som myndigheten menar inte är tillförlitliga.

ANNONS
|

”Vänner, det råkar vara så att jag äger ett medicinskt företag som släppte ett 10-minuters coronavirus-test för en månad sedan.”

Det är den 14 mars 2020 och den före detta Moderaten och Sverigedemokraten Michael Zand gör reklam för sitt ”snabbtest för covid-19” i sociala medier.

Marknadsföringen sker via det Halmstadbaserade företaget ZandCell AB.

Ex-Halmstadpolitikern jämför testet till utseende med ett graviditetstest som är ”snabbt och träffsäkert”. Enligt Zand själv är produkten CE-märkt och riktar sig till de som exempelvis blivit nekade ett coronatest på sjukhuset.

Läkemedelsverket sätter stopp

Men meningarna om produktens tillförlitlighet går isär, i alla fall om man frågar Läkemedelsverket – som nu fattat beslut om att förbjuda självtestet då det inte uppfyller kraven.

ANNONS

Enligt myndigheten har tillverkare och försäljare inte kunnat uppvisa tillräcklig dokumentation vad gäller dess säkerhet.

”Tester som riktar sig direkt till konsumenter, med löfte om att i hemmiljö kunna testa sig för covid-19, är betydligt mindre tillförlitliga än de tester som sjukvården gör. Den som använder självtestet kan ha en pågående virusinfektion, även om testet ger ett resultat som visar motsatsen”, har Läkemedelsverket tidigare varnat.

ZandCell AB riskerar nu vite om 10 000 kronor om marknadsföringen inte upphör snarast.

Professorn: ”En typ av kvacksalveri”

Michael Zand valdes 2006 in i fullmäktige för Moderaterna. I maj 2007 lämnade han partiet efter att ha blivit skarpt kritiserad för att ha förespråkat en restriktivare invandringspolitik i Halmstad. I stället blev han medlem i Sverigedemokraterna och politisk vilde. 2010 återvände han till Moderaterna som ”nu i mångt och mycket delar hans åsikter avseende flykting- och integrationspolitik”, enligt HP den 22 juni 2010.

Det är inte första gången som Michael Zand hamnar i blåsväder med anledning av sina affärsidéer. 2007 erbjöd den då avhoppade moderaten behandling med stamceller från moderkakor till sjuka människor som ”inte vill vänta på resultatet av stamcellsforskning som kan ta flera år”.

ZandCell var dock inte ensamma. Företag som erbjöd snabba stamcellsbehandlingar var då på tapeten, och experter slog fast att flera av metoderna saknade vetenskaplig dokumentation som visade att de verkligen fungerar.

ANNONS

Till HP i maj 2007 sa Johan Ericson, professor på Karolinska institutet: ”Jag uppfattar detta som en typ av kvacksalveri. Det finns en cynism i detta att man vänder sig till folk som har obotliga sjukdomar och som greppar efter minsta halmstrå”.

Zand: ”Jag hatar Hallandsposten”

HP ringer upp Michael Zand och ber honom kommentera Läkemedelsverkets beslut om att förbjuda hans snabbtester för covid-19. Men han vill inte prata med tidningen.

– Hallandsposten... tidningen som jag anmält över sju gånger till Pressombudsmannen. Om ni så vore den sista tidningen som fanns kvar på jordens yta skulle jag aldrig någonsin prata med er. Jag hatar er, säger Michael Zand och lägger på i örat på HP:s reporter.

I stället hänvisar han till ett pressutskick där ZandCell besvarar kritiken från Läkemedelsverket.

”ZandCells test är CE-märkt och kan levereras i Europa och är validerad på flera hundra personer med höga resultat. ZandCell vill erbjuda svenska myndigheter och landsting vårt covid-19 test kit som framgångsrik säljs och används internationellt i kampen mot covid-19.”

Fotnot: Det stämmer att Michael Zand vid flera tillfällen har anmält Hallandsposten till Pressombudsmannen (PO). Hallandsposten har i samtliga ärenden friats av PO.

ANNONS