Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Den 30-åring som överföll sin tidigare arbetsgivare nekar till misstankarna om att ha rånat honom, men medger misshandel. Nu hotas han av tio års utvisning. Bild: Bilden är ett montage
Den 30-åring som överföll sin tidigare arbetsgivare nekar till misstankarna om att ha rånat honom, men medger misshandel. Nu hotas han av tio års utvisning. Bild: Bilden är ett montage

Tidigare anställd fick ingen slutlön – överföll arbetsgivaren

En 30-årig Halmstadbo som misstänks för rån och tre fall av olaga hot mot sin tidigare arbetsgivare riskerar förutom straffet för brotten också att utvisas från Sverige i tio år. Han blev uppsagd, men fick ingen uppsägningslön. Då lät han ilskan tala och slog ned arbetsgivaren.

Det var efter stängningsdags när arbetsgivaren parkerat sin bil och gick hemåt den sista biten. Vädret var dåligt och han hade fällt upp luvan på sin jacka.

Plötsligt tog någon ett grepp om halsen på honom och strax överöstes han med slag och sparkar. Några av slagen skedde med ett tillhygge. I polisanmälan efteråt räknade mannen upp att han blivit av med en dator, 21 000 kronor i kontanter, ett par mobiltelefoner och mängder av dokument som rörde företaget. Allt förvarades i en datorväska som försvann under överfallet.

Upplevde sig kränkt

Bara några dagar senare hade polisen lokaliserat den tidigare anställde, grep honom och inledde förhören. Till en början tvärnekade 30-åringen. Han visste inget om händelsen, men efter att polisens utredare hittat den stulna datorväskan hos en bekant till 30-åringen började historien sakta sippra fram.

Efter flera förhör med den misstänkte, förhör med vänner till både honom och den överfallna företagaren stod det klart att 30-åringen var beredd att lägga korten på bordet.

Bilden han målar upp av sin forne arbetsgivare är långt ifrån smickrande, mycket handlar om att de kommer ifrån olika länder, att de är färgade av sina hemländers konflikter och motsättningar och att den nu åtalade 30-åringen upplevde sig kränkt över att inte få fortsätta sitt arbete. Han sades upp efter två månader.

”Han satt bara ned, utförde inte sina uppgifter” beskriver arbetsgivaren i ett av förhören.

”Ville misshandla honom”

Exakt hur det ligger till med den saken är inget utredarna rotat i, men helt klart anser 30-åringen inte att han behandlades korrekt när han fick sluta. Åtalen för de tre olaga hoten handlar om uttalanden han gjort vid de tillfällen han krävt arbetsgivaren på en månads uppsägningslön.

Enligt åtalen har innebörden i hoten varit att han skulle både skada och döda arbetsgivaren om han inte fick sin lön. När det gäller åtalet om rån nekar 30-åringen bestämt. Han hävdar till och med att om det vore aktuellt att han skulle ha velat råna sin tidigare arbetsgivare så skulle rånet ha varit genomfört.

Han visste att mannen förvarade sina pengar i sin plånbok, men den tog han inte under överfallet. Bara väskan med jobbsaker.

”Syftet med det hela var att slå honom och skrämma honom. Syftet var inte att råna honom och inte att döda heller. Det som hände var att jag vet när han brukar sluta jobbet och jag väntade in honom. Jag väntade tills han dök upp och då slog jag honom. Jag ville slå honom, jag ville misshandla honom men inte göra honom illa” berättar den åtalade 30-åringen öppet i förhöret.

Fick ingen hjälp

Han berättar också om orsaken till överfallet:

”Jag slog honom med ett knytnävsslag i ansiktet. Då föll han till marken och då sparkade jag en, två, tre sparkar sedan släppte jag honom och lämnade honom. Det här var vrede från min sida. Jag ville bara skada honom förstöra för honom. Jag hade mycket vrede i mig. Hade syftet varit att råna honom så hade jag siktat på hans plånbok och inte hans väska.”

30-åringen anser att han borde ha fått hjälp tidigare med sitt lönekrav:

”Eftersom ingen har hjälpt mig, varken polisen eller Arbetsförmedlingen så tog jag saken i egna händer. Jag har gjort ett fel och jag kommer att betala för det. Hade någon stått på min sida så hade jag inte hamnat där jag är nu” säger han och förklarar att den tidigare arbetsgivaren behövde någon som stoppade honom.

”Han har sagt att han har kontakt med olika gäng, att han har tillgång till vapen. Syftet var att bara kränka honom. Han ville skrämma mig hela tiden men jag blev inte skrämd.”

Yrkar på utvisning

Vid den kommande rättegången yrkar åklagaren också på att mannen ska utvisas från Sverige och förbjudas att återvända inom tio år. 30-åringens drygt tio år yngre kamrat, som äger lägenheten där polisen hittade den tillgripna väskan i, åtalas för häleri.

Fler nyheter om Halmstad hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här

 

Ladda ner vår nyhetsapp!
1. Sök på ”Hallandsposten” i App Store eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.
Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet!