The Tall Ships Races kan locka en halv miljon besök

Nedräkningen har börjat för The Tall Ships Races, TSR, vars segelfartyg, artistuppbåd och mängder av aktiviteter i bästa fall kan locka en halv miljon besök i hamnområdet.

ANNONS
|

– Tempot skruvas upp ju mer vi närmar oss, men vi har bra koll och känner oss lugna, säger Carina Jacobsson, Destination Halmstads projektledare för TSR.

Cirka 1 000 personer är med i förberedelserna, genomförandet och efterarbetet av det gigantiska eventet som börjar den 30 juni och avslutas med avsegling den 3 juli. Det enda som saknas är tillräckligt många volontärer.

– Vi behöver 200 personer som erbjuds en volontärutbildning för att lära sig området och sina uppgifter, säger Carina Jacobsson.

Hela hamnområdet från Slottsbron till kajsträckans slut används liksom den västra hamnbassängen, så staketet som spärrar av Halmstad Hamn tas bort. Eventuella handelsfartyg hänvisas till andra kajer för här ska 57 av världens ståtligaste segelfartyg ligga förtöjda och visa upp sig inför starten av den internationella havskappseglingen.

ANNONS

Eventuellt kommer också Picassoparken att ingå i eventområdet för vattensporter i Nissan.

Området kommer att ha ingångar från Slottsbron, Stationsparken och Sibirievägen. Fyra scener byggs upp i olika storlekar utifrån akternas storlek och behov av plats för publiken.

Den största är Ocean Stage med plats för artister som Europe, Mariette, Linnea Henriksson och Hasse Kvinnaböske Andersson. Maritime Stage är invigningsscen och här ses också artister som Babblarna, Tolvan Big Band och Halmstads Funkismello. Mwuana intar River Stage liksom Viktoria Tolstoy och Emel Mathlouti med flera. Stationsparken med gröngräs och skugga görs till familjeområde, Jolly Park, med ett stort tält. Programmet och aktiviteterna i tältet riktar sig främst till barn, men kvällstid intars scenen av Kulturverket och Visklubben Skeppet bland andra.

På fyra krögarområden erbjuds mat och dryck med inhägnade sittplatser och även foodtrucks finns på området. Ett 70-tal utställare är på plats och Halmstad slår ett slag för bordtennis-VM 2018 genom att ställa upp pingisbord. Längst ut i hamnen anläggs en beach area för bland annat beachvolleyboll.

En viktig del under TSR är säkerheten för alla som rör sig på området.

– Vi måste vara beredda på allt från skavsår till orkan. Tjänstemän, räddningstjänsten, sjukvården,polisen och andra har lagt ned 100-tals timmar för en genomarbetad plan, säger Carina Jacobsson.

ANNONS

På måndagen lämnar fartygen hamnen i parad för seglats till öppet hav utanför Trelleborg. Dagen därpå går startskottet för havskappseglingen med finska Kotka som första delmål.

ANNONS