Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Viktigt. Lamija Sljivo tycker att människor måste lära sig att se skillnad på vanliga muslimer och islamister som gömmer sig bakom islam för att utföra terrorhandlingar.

”Terroristerna har kapat vår religion”

Lamija Sljivo beskriver en tillvaro där hon ständigt måste förklara och försvara islam. Nu vill hon kapa banden mellan islam och alla de extremister som kidnappat religionen.

– Man måste sluta dra alla över en kam. Daesh, jag tycker inte att man ska säga IS, och andra terrorister har kidnappat vår religion, säger Lamija Sljivo.

Lamija är född i Sverige men hon har alltid haft ett ben i varje värld. Hennes bästis när hon var liten var svensk, men hon gick också i en muslimsk motsvarighet till vår söndagsskola. Identiteten som muslim är djupt rotad.

– Jag bär inte slöja och det står ju inte skrivet i pannan på mig men alla mina kompisar till exempel vet ju.

Muslimer som grupp har varit utsatta under en längre tid, men nu efter attentaten i Paris har polariseringen nått nya höjder. Lamija Sljivo säger att många muslimer är rädda dels för konkreta hot, men också för hur det ska bli i framtiden. Själv känner hon sig ständigt tvingad att förklara och försvara sin religion.

– Det de här personerna gör är att de tar namnet islam och gömmer sig bakom det men det de håller på med har ingenting med islam att göra.

– Det står i koranen att den som tar någon annans liv- det är som att han dödat hela mänskligheten och kollar man på det, bara det är ett tecken på att det de gör inte har någonting med islam att göra. Profeten sade också att den som skadar en ickemuslim kommer inte ens att få känna en doftpust av paradiset.

Hon tycker att media måste fundera över hur man använder begreppet terrorist, men hon tycker också att var och en måste förstå vad som är vad.

– Man måste lära sig att skilja på olika grupper. Det finns sekter inom kristendomen också. Det är ingen kristen som behöver förklara att ku klux klan inte är kristendom, varför ska vi då behöva förklara att det här inte är islam? Man måste ha lite sunt förnuft också.

Fler nyheter om Halmstad hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här

 

Ladda ner vår nyhetsapp!
1. Sök på ”Hallandsposten” i App Store eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.
Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet!