Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Terrorister försökte rekrytera i Halmstad

En oroad invandrarpappa i Halmstad har vänt sig till polisen sedan militanta muslimer försökt rekrytera hans tonårsson.

– Det är bra när föräldrar slår larm. Antalet svenskar som åker utomlands för att delta i våldsaktioner ökar, säger Malena Rembe vid Säpo.

Redan i höstas var det personer från våldsbejakande islamistiska grupperingar som besökte Anderberg i Halmstad. Enligt vad HP erfar försökte de förmå en yngling att dela ut material om viss verksamhet, men personen i fråga avböjde.

I vinter har sedan kontaktförsöken fortsatt och kulminerade i februari med att två män, en från Marocko och en från Afghanistan, sökte upp en invandrarkille i gymnasieåldern på Andersberg.

När pojkens pappa fick höra talas om vad som pågick befarade han det värsta. Pappan blev rädd för att sonen skulle delta i terrorverksamhet utomlands och eventuellt bli självmordsbombare.

Eftersom pappan flytt till Sverige bland annat för att han tar avstånd från våld och extremism blev han frustrerad och anmälde till polisen. Han var extra upprörd över att de som först kontaktat sonen inte varit ärliga, utan att de till en början mest diskuterat trosfrågor – för att senare börja prata om våldsaktioner.

Polisen i Halmstad såg till att Säpo, Säkerhetspolisen, kopplades in. Men exakt vad som därefter hänt är inte känt.

Malena Rembe, chefsanalytiker på Säpos kontraterrorenhet, förklarar att hon aldrig kan kommentera enskilda fall.

– Men klart är att de föräldrar som blir rädda när deras barn utsätts för sådana här påtryckningar hyser en befogad oro, säger hon och fortsätter:

– Vi ser att strömmen av svenska ungdomar som reser utomlands för att delta i träningsläger eller direkta våldshandlingar ökar.

Hon vill inte gå in på några exakta siffror, men säger att ”det är alldeles för många för att vi ska känna oss bekväma”.

– För några år sedan åkte de flesta till Irak, men nu är det vanligaste Somalia, Pakistan och Afghanistan.

Malena Rembe pekar dels på riskerna för att personerna som åker iväg ska dö, dels på att det är dåligt för Sveriges anseende om svenska medborgare deltar i terrordåd.

– Vi har bland annat exemplet där en svensk dödades av amerikanska styrkor i Irak när han, enligt USA, var i färd att utlösa en självmordsbomb.

Hon ser också en fara i att de som varit utomlands återvänder till Sverige med någon form av ”hjältestatus” i vissa kretsar.

– I dagsläget finns inga attentatshot riktade mot Sverige, men om läget förändras kan dessa individer vara de som skyndar på radikaliseringen och utför eventuella dåd.

När Säpo fått tips om att någon ska iväg på en misstänkt utlandsresa har polisen försökt övetala de inblandade att inte åka.

– Några enstaka har lytt våra råd, men de flesta har åkt ändå.

Malena Rembe är samtidigt noga med att inte skrämma upp folk i onödan.

– Det här rör sig om en liten minoritet. Ungdomar med invandrarbakgrund måste få åka utomlands för att besöka släktingar eller gå på språkskolor – men i enstaka fall kan det handla om en inkörsport till terrorhandlingar.

Fler nyheter om Halmstad hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här

 

Ladda ner vår nyhetsapp!
1. Sök på ”Hallandsposten” i App Store eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.
Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet!