Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Polisen i Halland är orolig för att bedragare ska utnyttja coronavaccinet för att lura äldre.
Äldre personer i Halmstad har blivit utsatta för bedrägeriförsök. Någon har ringt upp och presenterat sig som deras barnbarn och bett om att få långa pengar. Bild: Vidar Ruud/Hasse Holmberg

Telefonbedragare utger sig för att vara barnbarn

När telefonen ringer kommer samtalet från en ung person som oskyldigt säger ”Hej mormor, det är jag”. Det är lätt att bli lurad när det går fort och tjuvar utnyttjar det till sin fördel. Polisen varnar nu för telefonbedragare som utger sig för att vara någons barnbarn som behöver låna pengar.

På bara några dagar under förra veckan fick polisen i Halmstad in fem anmälningar från äldre personer som blivit utsatta för bedrägeriförsök. De hade alla blivit uppringda av någon som uppgav sig för att vara deras barnbarn och var i stort behov av att låna pengar. Men sannolikt handlar det om långt fler än fem personer som blivit utsatta, Marie Gustafsson som utreder bedrägeribrott hos polisen tror att mörkertalet är stort.

– Det är en tragedi, säger hon.

Metoden som bedragarna använder sig av är inte ny utan är känd av polisen sedan tidigare men verkar ha blivit aktuell igen. Marie Gustafsson berättar att alla de fall som rapporterades in förra veckan är liknande. Bedragaren ringer upp en äldre person och presenterar sig som deras barnbarn. Personen berättar att hen måste låna pengar till ett stort köp och ofta är det bråttom. Om mottagaren av samtalet säger att den inte har några kontanter hemma blir de ombedda att gå till en bankomat.

– Man kan tänka ”hur i hela friden har de inte koll på sina barnbarn” men det är uppenbart att alla inte har det, säger Marie Gustafsson.

”Barnbarnet” behöver låna pengar till en lägenhet

Polisens teori är att bedragare ringer upp äldre människor på chans, de vet inte om de faktiskt har några barnbarn men startar samtalet med något i stil med ”Hej mormor, det är jag”. Enligt polisens erfarenhet brukar det alltid vara någon annan än den som ringt som sen kommer för att hämta pengar hos den lurade, barnbarnet kanske säger att det är en kompis som kommer förbi.

– En av anmälarna fick ett samtal från ett ”barnbarn” som varit utomlands och sa att den behövde låna pengar för att köpa en lägenhet när personen kom tillbaka till Halmstad. En annan blev uppringd av ett ”barnbarn” som behövde låna pengar till ett blomsterarrangemang till en begravning.

Fallen är svårutredda då samtalet ofta kommer från telefoner med kontantkort som inte går att spåra till en människa. Vilka metoder bedragarna använder sig av går i trender, Marie Gustafsson är orolig att de även kommer utnyttja coronapandemin till sin fördel.

– Bedragarna är jätteskickliga och jätteduktiga på att läsa av människor. Vi är jätterädda för att de ska komma på något sätt att lura till sig pengar nu när corona-vaccinet kommer.

Skulle man vara osäker när man får ett samtal har Marie Gustafsson ett enkelt råd:

– Lägg på!

LÄS MER: Telefonbedragare utger sig för att boka covid-vaccinering

Tips – så skyddar du dig mot telefonbedrägerier:

  • Logga aldrig in på din bankdosa eller mobila bank-id på uppmaning av någon som ringt upp dig.
  • Lämna aldrig ut dina koder eller annan känslig information över telefon.
  • Lägg på luren eller be om att få ringa upp på ett nummer som du känner till om du är osäker på om personen som ringt talar sanning.
  • Att personen som ringer dig har personliga uppgifter om dig behöver inte betyda att personen känner dig, mycket information finns att hitta på nätet.
  • Gör alltid en polisanmälan om du misstänker att du blivit utsatt för ett bedrägeri och kontakta din bank omgående.

Källa: Polisen

Fler nyheter om Halmstad hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här

 

Ladda ner vår nyhetsapp!
1. Sök på ”Hallandsposten” i App Store eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.
Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet!