Tarm vändes fel vid operationer

Vid två tillfällen i fjol drabbades patienter av att tarmen vändes fel i samband med stomioperation på sjukhuset i Halmstad. Sjukhuset har anmält händelserna till IVO.

ANNONS
|

Det var i våras respektive i somras som de två patienterna, bägge män i 75-årsåldern, skulle genomgå planerad stomioperation. Operationen gjordes enligt sjukhuset av erfarna överläkare och med hjälp av titthålsteknik.

I bägge fallen drabbades männen av stopp i tarmen. Detta berodde på att fel ända av tarmen leddes ut genom öppningen i magen till stomipåsen.

Båda männen tvingades genomgå en ny operation.

På grund av misstagen, som ledde till att vårdtiden blev förlängd, har sjukhuset valt att göra en Lex Maria-anmälan till Inspektionen för vård och omsorg, IVO.

ANNONS

Enligt Matts Juhlin-Dannfelt, chefläkare, kan Hallands sjukhus inte utesluta att titthålstekniken bidragit till att operationerna gick fel.

–Hallands sjukhus har sedan händelserna inträffade genomfört åtgärder för att utveckla operationsmetoden. Vi vill ändå gärna att Inspektionen för vård och omsorg granskar händelserna och våra åtgärder, uppger han i ett pressmeddelande.

ANNONS