Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

Tankar om tidningsarkiv lockade vetgiriga läsare

Den som tror att gamla tidningar bara duger till att slå in fisk med får tänka om. Åtminstone om man lär sig använda det digitala arkivet. På måndagskvällen samlades vetgiriga läsare på Stadsbiblioteket för att hämta inspiration.

– Det är ju väldigt smidigt att ha ett helt arkiv i sin egen dator. Jag använder det ganska mycket när jag släktforskar. Bland annat hittade jag en artikel om en släkting som ramlade ner i en brunn och drunknade, berättar Bertil Hansson, en av kvällens många besökare. 

Här hittar du HP:s arkiv!

Arkivkvällen arrangerades gemensamt av Hallandsposten, föreningen Gamla Halmstad och Halmstads kommun och lockade en stor publik. HP:s chefredaktör Viveka Hedbjörk fick inleda kvällen och visade bland annat exempel på gamla tiders journalistik, där reportern givmilt delade med sig av sina egna synpunkter och iakttagelser.

– Många tror att det är tvärtom, men äldre journalistik innehöll ofta mer värderingar och spekulationer än dagens, konstaterar Viveka.

Anders Bergenek från Gamla Halmstad bjöd på reflektioner från sitt eget användande av arkivet och skojade om att det egna minnet är en vansklig källa.

– Jag har flera gånger kunnat ta gift på vissa uppgifter, som sedan inte stämt när jag kollat upp dem i arkivet.

Han slog också ett slag för hur arkivet kan användas vid släktforskning, och att inte minst dödsannonser och nekrologer kan ge en fyllig bild av en persons egenskaper.

Flera i publiken visade sig vara intresserade av just släktforskning och på hur tidningsarkiven kan bidra med ny kunskap.

– Vi sitter och här och samlar på oss idéer inför Släktforskardagarna som ska arrangeras här i Halmstad nästa år, berättar Kathinka Lindhe, som även brukar försjunka i gamla annonser som hon hittar i det digitala arkivet.

– De säger så mycket om den rådande tidsandan, menar hon. Tänka bara att man gjorde reklam för likkistor förr i tiden.

Avslutningsvis visade Hallandspostens marknadskoordinator Helena Von Mentzer hur man gör när man söker i arkivet och hur man kan undvika att få ovidkommande träffar.

Fler nyheter om Halmstad hittar du här

Superlokalt – här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här