Talmannen firar demokratins genombrott

Avstånd och coronasäkerhet hamnade i fokus när Hallands nya landshövding Brittis Benzler tog emot sitt första officiella besök på slottet. Hedersgästen, talman Andreas Norlén passade på att uttrycka statens tacksamhet över den halländska sjukvårdens insatser under pandemin.

ANNONS
|

Demokratins genombrott för 100 år sedan uppmärksammas under den innevarande mandatperioden. I praktiken innebär det att talmannen och de vice talmännen åker land och rike runt för att prata om demokrati utifrån flera olika aspekter.

Under besöket i Halland mötte han bland annat gymnasieelever och högskolestudenter, förvisso i digitala forum, personal på länsstyrelsen, invigde en demokratiutställning i Varberg och – för första gången under demokratiresorna – träffade domare på tingsrätten.

– Skälet till det är att jag vill markera rättsstatens betydelse för demokratin. Vi tänker ju att demokratin handlar om allmän och lika rösträtt och det är ju det vi firar, allmän rösträttsfrihet. Det finns ju många andra delar också, som mänskliga rättigheter, men som jurist är det viktigt för mig att lyfta fram betydelsen av att ha oberoende domstolar och att den offentliga makten utövas under lagarna. Det är så att säga en del av demokratin. Vi ser ju i en del länder hur domstolarnas oberoende kringskärs och man har debatter också i EU-länder om domstolarnas oberoende, förklarade Andreas Norlén.

ANNONS

Lyfta fram domstolarna

Han ser också problem med den brottslighet som polisen kallar för systemhotande, där kriminella grupper försöker påverka demokratiskt beslutsfattande i myndigheter och kanske i kommunala sammanhang.

– Det är ju så klart en väldigt allvarlig sak. Därför är mitt huvudsyfte att lyfta fram domstolarna som en del i ett demokratiskt samhälle, sade han.

”Personalen gör ett fantastiskt arbete. Kommer det en andra våg är vi mer förberedda än vid den första” Jennifer Bryfalk, sjuksköterska på operations- och intensivvårdskliniken i Varberg.

Under förmiddagen såg talman Andreas Norén också till att den halländska sjukvården fick det tack som den som väl förtjänat under ansträngningarna i arbetet med coronapandemin. Han är utöver uppdraget i riksdagen också ordförande i Stiftelsen Sveriges nationaldag. Och i den rollen ser han till att representanter för de olika länens största sjukhus får en fana och ett välformulerat tack ifrån svenska folket.

Särskilt tungt ansvar

– Vi vill uppmärksamma svensk sjukvårds enastående insatser. Vi har alla tillsammans tagit ansvar för att begränsa smittspridningen, värna människors liv, hälsa och arbete. Men några har burit ett särskilt tungt ansvar och då tänker jag naturligtvis på sjukvården, sade Andreas Norlén och förtydligade tanken med att överlämna en fana:

– Man ska se den som ett symboliskt tack från Stiftelsen och därmed ifrån Sverige. för de förtjänstfulla insatser som har gjorts. Sjukvårdens medarbetare har gjort heroiska insatser för att rädda liv och som fortsätter att kämpa.

ANNONS

Vid ceremonin på Halmstad slott var regionfullmäktiges ordförande Thomas Jönsson (M), överläkare Frank Zoerner vid operations- och intensivvårdskliniken på Hallands sjukhus Halmstad samt intensivvårdssjuksköterskan Jennifer Bryfalk.

Mer förberedda

– Det är med stolthet och viss nervositet som jag representerar all den ovärderliga personal som fortfarande kämpar mot covid-19. Vi som arbetar inom intensivvård är vana vid att ha patienter som sviktar i flera olika vitala organ, och som kräver flera olika medicinska behandlingar. Vi är flexibla och vana vid ett högt arbetstempo, omställningen som krävdes av oss, men det vore en lögn om jag stod här och sade att vi tänkte på allt, berättade hon och beskrev bland annat de speciella svårigheter det innebar att jobba med alla de skyddsåtgärder som krävdes:

– Det var ansträngande att andas i början, min första vecka hade jag konstant huvudvärk och jag upplevde såklart rädsla för att själv bli smittad. Personalen gör ett fantastiskt arbete. Kommer det en andra våg är vi mer förberedda än vid den första.

ANNONS