Tallriksis i Nissan väckte förundran och förtjusning

När Monica Benjaminsson i Halmstad var ute på sin dagliga morgonpromenad längs Nissan i fredags fick hon se något hon aldrig tidigare sett: Det såg ut som om Nissan var full av frusna tallrikar.

ANNONS
|

Monica var påpasslig med kameran och fick fina bilder av isfenomenet, som kallas tallriksis.

Hon publicerade bilderna på Facebook, i gruppen ”Mitt Halmstad då och nu”. Där väckte de mystiska ”tallrikarna” stor uppmärksamhet. Många undrade var det var för något och skrev att de inte sett något liknande i Nissan förr.

”Inte särskilt vanligt”

– Även för mig var det här med tallriksis något helt nytt. Jag har gått längs Nissan varje dag i många år men aldrig sett det förr, så det kan inte vara särskilt vanligt, säger Monica, som tycker det är väldigt roligt att så många intresserat sig för hennes isbilder.

ANNONS
Monica Benjaminsson.
Monica Benjaminsson. Bild: Monica Benjaminsson

– Jag är helt överväldigad av uppmärksamheten. Jag har fått nästan 900 gillamarkeringar på Facebook! säger hon.

Det var Monicas granne, Margreth Salomonsson, som uppmärksammade henne på isfenomenet.

– Hon hade sett ”tallrikarna” redan dagen före, men då var de inte alls lika många. När jag blev nyfiken följde hon med mig på morgonpromenaden och visade mig var de fanns, berättar Monica.

Nedanför Slottsmöllan

Fyndet gjorde de strax nedanför laxtrappan vid Slottsmöllan i fredags. Senare på dagen slet sig några ”tallrikar” loss och flöt i sakta mak ner mot biblioteket.

– Jag har inte sett någon tallriksis under lördagen, men det är inte omöjligt att det uppstår igen nu när det är så kallt, säger Monica fundersamt.

Enligt SMHI bildas tallriksis när issörja klumpas ihop och fryser samman till runda klumpar som guppar tätt ihop. När vattnet strömmar nöts de mot varandra så att det skapas uppåtstående, vita kanter. Flaken kan vara mellan 30 centimeter och 3 meter i omkrets och liknar flata tallrikar – därav namnet.

Fenomenet ska inte vara helt ovanligt, enligt SMHI, men det kräver en hel del minusgrader. Och att isen är väl värd att spana efter kan Monica Benjaminsson intyga:

– Tallriksisen är väldigt fin, säger hon.

ANNONS

Läs även: Sällsynt naturfenomen synligt i julhelgerna – håll koll i skogen!

ANNONS