Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Projektet med medicingivare gör att hemtjänsten sparar tid eftersom personalen inte behöver åka ut till kunden lika ofta. Bild: Evondos/Jari Välitalo
Projektet med medicingivare gör att hemtjänsten sparar tid eftersom personalen inte behöver åka ut till kunden lika ofta. Bild: Evondos/Jari Välitalo

Talande medicinskåp sparar hemtjänsten tid

Försök som gjorts med medicingivare – ett slags talande medicinskåp – inom hemvården har fallit väl ut. Hemvårdsnämnden väljer nu att förlänga och utöka projektet.
– Tanken är att det ska minska antalet hembesök, säger Ann-Charlott Mankell (M), ordförande.

Medicingivare har funnits på försök hos kunder inom Vallås, Getinge samt Snöstorps hemtjänst och inom Vallås hemsjukvård sedan i höstas.

Apparaten i fråga fungerar som ett låst läkemedelsskåp som med ljus och ljud påminner kunden när det är dags att ta medicin. Skåpet laddas med rätt mediciner i dospåsar som en kamera sedan läser av. Dospåsen matas ut på de tider som läkemedlet ska tas.

Back-up finns

Om kunden inte tar sin medicin larmas personalen.

– Och det finns också back-up vid strömavbrott, då går ett batteri in, säger Ann-Charlott Mankell.

Tanken med dessa medicingivare är dels att göra kunden mer självständig och dels att frigöra resurser eftersom personalen i dag lägger mycket av sin arbetstid på att lämna över läkemedel.

Målgruppen är de kunder som är positiva till att ta sin medicin men som behöver en påminnelse för att inte glömma bort dem.

Positiva reaktioner

Enligt en utvärdering som gjorts har projektet hittills mottagits i huvudsak positivt av både kunder och personal.

”Förenklar vardagen”, ”Slipper vänta på att personalen ska komma och ge medicin” och ”Lättare att sköta sig själv” är några kommentarer. Bland de negativa finns ”Den tar för stor plats” och ”Vill helst inte ha den”.

På grund av corona tycker de ansvariga att det har inneburit vissa svårigheter att samarbeta kring projektet som det var tänkt. Därför vill de se en förlängning.

– Vi har därför bestämt att förlänga projektet till slutet av januari 2022, och vi kommer samtidigt att göra en utökning, säger Ann-Charlott Mankell.

Ytterligare fem hemtjänstgrupper och en hemsjukvårdsenhet ska in i projektet. Om projektet faller väl ut är målet att införa medicingivare på bred front.

Fler nyheter om Halmstad hittar du här

Superlokalt – här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här