Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/2

Tainos mobilfria dag sprids från Nya Zeeland

Lekplatsbesöket med sönerna blev en ögonöppnare. I stället för föräldrarnas ansikten var det baksidan av mobiltelefoner som Taino Bendz såg när han tittade sig omkring. Upplevelsen fick honom att starta ”Phone free day” – som uppmuntrar till att lyfta blicken från skärmen.

På somrarna är det Steninge som gäller men till vardags bor Taino Bendz och hans familj numera på Nya Zeeland. Det var också där som idén om en mobilfri dag föddes.

Småbarnsföräldern befann sig på en lekplats i staden Auckland när han upptäckte att de andra föräldrarna var helt inne i sina telefoner.

– Jag fick en jättetankeställare – är det så här det är för barnen? Här tittar de upp för att få tröst, bekräftelse eller vad det än är och så får de inte ögonkontakt. Jag har själv varit den föräldern, inte den mest extrema, men jag har absolut gjort mig skyldig till det, säger han.

”Främlingar tackade”

Händelsen fick honom att börja skissa på en idé som kunde få folk att reflektera över sitt teknikanvändande. Resultatet blev det ideella initiativet Phone free day, en ny temadag som uppmanar folk att lägga ifrån sig sina telefoner.

Inför Phone free day 2020 intervjuade Taino Bendz människor på stan i Aukland om deras telefonvanor. Han delade också ut väckarklockor i utbyte mot ett löfte om att de inte skulle ha telefonen i sovrummet. Bild: Privat
Inför Phone free day 2020 intervjuade Taino Bendz människor på stan i Aukland om deras telefonvanor. Han delade också ut väckarklockor i utbyte mot ett löfte om att de inte skulle ha telefonen i sovrummet. Bild: Privat

Initiativet genomfördes för första gången i mars i år och deltog gjorde runt 500 personer, framförallt från Sverige och Nya Zeeland.

– Det som fascinerade mig var responsen från folk. Främlingar hörde av sig och tackade mig för att jag drev detta och berättade att de tidigare känt sig ensamma om det här.

– Min favorit är en man här på Nya Zeeland som berättade att han hade döpt sin båt till Offline.

Vill nå ut till fler

Temadagen fick också medial uppmärksamhet. Taino blev intervjuad av tidningar och fick medverka i morgonprogram i tv på Nya Zeeland.

Nu är siktet inställt på 2021 års upplaga av Phone free day, som han hoppas ska sprida sig internationellt.

– Mitt mål är 10 000 deltagare runtom i världen nästa år.

– Jag vill verkligen påminna folk om allt det fina vi kan uppleva när vi inte är fast i telefonen. Det handlar inte om förbud utan om möjligheter.

Intresset för skärmtid har också mynnat ut i ett företag för Taino Bendz. Sedan en tid tillbaka driver han Phone Smart, som håller seminarier i ämnet.

Han poängterar att teknik i sig inte behöver vara negativt, utan att hans ambition är att hjälpa folk att hitta en balans.

– Målet är hjälpa så många som möjligt att ta tillbaka kontrollen över sin teknikanvändning.

Fakta: Ökat missnöje med skärmtid

Enligt rapporten ”Svenskarna och internet 2020” har svenskarnas missnöje med deras egna och andras skärmtid ökat under pandemin.

Första kvartalet i år ansåg drygt sju av tio internetanvändare att de själva och andra tillbringade för mycket tid framför än skärm. I tredje kvartalet hade siffran vuxit till cirka åtta av tio.

Bland studerande och arbetande är nio av tio missnöjda med den egna skärmtiden på fritiden. Bland pensionärer är motsvarande siffra sex av tio.

Pensionärernas missnöje över den egna skärmtiden har dock ökat med 16 procentenheter jämfört med första kvartalet.

Den 1 juni 2002 infördes en mobilfri dag som uppmanar alla att stänga av sina telefoner för att värna om den gemensamma ljudmiljön.

Phone free day är ytterligare variant på en en mobilfri dag som uppmanar folk att lägga bort telefonen och göra något annat av sin tid. Dagen infaller nästa gång 19 mars 2021.

Källa: Internetstiftelsens rapport Svenskarna och internet 2020 samt TT.

LÄS MER: Sociala medier och dålig sömn kopplas ihop

LÄS MER: Mobillådan är årets julklapp

Fler nyheter om Halmstad hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här

 

Ladda ner vår nyhetsapp!
1. Sök på ”Hallandsposten” i App Store eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.
Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet!