Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

GOTT OM PLATS. De vita stugorna är inte på många kvadratmeter, men rymliga menar Rune Petersson.

Tältstaden blev modernt stugparadis

Det var under 1930-talet som historien om Tyluddens fritidsby en gång började. Sedan dess har enkla övernattningsskydd utvecklats till dagens moderna stugby.

Under beredskapstiden ordnade Halmstads kommun arbeten med att röja upp och plantera Rhododendronparken i Tylösand. Arbetare från Halmstad cyklade då ut och hem igen efter varje dagsverke.

Efter ett tag tyckte arbetarna att det blev för mycket att cykla fram och tillbaka varje dag och övernattning kom på tal.

– Sagt och gjort ordnade de ihop tältdukar, presenningar och annat lämpligt vindskydd, säger Rune Petersson, före detta ordförande i föreningen Tyluddens fritidsby.

Vindskydden utvecklades under åren till tält med träbotten och tältduksväggar. Tältdukarna tog man sedan hem över vintern, men träbottnarna lät man vara kvar. Efter ytterligare några år satte folk upp masonitväggar som också lades ned över träbottnarna på vintern.

Masonitväggarna fick vara kvar till nästa säsong, och efter bara något år var det fullt med vita masonitstugor som i folkmun kallades för ”tältstaden”.

– Tälten blev bättre och bättre och snart levde familjerna ett campingliv. Tältstaden började bli ett sommarparadis och invånarna bodde där under sin semester, säger Rune Petersson.

Tälten växte i antal och snart visade det sig att tälten låg för tätt. Det som Tyluddenborna själva kallar ”den stora rensningen” gjordes år 1983. Rensningen gjordes på grund av brandrisk, men det blev även en stor nybyggnation.

I dag är den gamla tältstaden i stort sett en modern stugby, där de allra flesta stugorna har alla de moderniteter som krävs för ett bekvämt boende.

– Vi har exakt samma grejer som i ett hus, men allt är mindre. En gång hade vi kalas och var 17 personer i stugan, det gick jättebra. De är väldigt rymliga, säger Rune Petersson.

Det enda som i dag känns igen från den gamla tältstaden är den vita färgen på stugorna.

Fler nyheter om Halmstad hittar du här

Superlokalt – här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här