Sveriges högsta sanddyn har fått en trappa – unik miljö i Haverdal räddas

Sveriges högsta sanddyn, Stora sandkullen i Haverdals naturreservat, har fått en trappa. Initiativet kom efter att besökare tagit genvägar upp och orsakat att kullen tappat höjd.
– Vi ska vara rädda om den här unika platsen, säger Annelie Ohlsson, reservat- och fastighetsförvaltare på Länsstyrelsen i Halland.

ANNONS
|

Det är en grå och regnig dag i Haverdals naturreservat. Molnen som trycker ner himlen skymmer havet och några av de högsta trädtopparna – men de lyckas inte dölja Annelie Ohlssons leende. Hon är reservat- och fastighetsförvaltare på Länsstyrelsen i Halland, och har visat vägen upp för den nya trappan. Den ska rädda Sveriges högsta sanddyns framtid.

– Jag är stolt över den här trappan, säger Annelie Ohlsson.

Hallandsposten har tidigare rapporterat om problemen som uppkommit på Stora sandkullen i Haverdals naturreservat. Besökare som vandrat, sprungit och cyklat upp för den 36 meter höga dynen, har gjort att sanden rört sig, och rasat ner mot marken.

ANNONS

Sanddynen har sjunkit nästan två meter i höjd på ett väldigt kort tid, rapporterar Annelie Ohlsson.

– Många besökare vill komma hit, men det blir problematiskt när de väljer sidospår uppför sanddynen. Nu rör sanden på sig och hela sanddynen sjunker.

Sveriges högsta sanddyn, Stora Sandkullen i Haverdals naturreservat, har fått en trappa.
Trappan går genom träd och buskar. Bild: anders andersson

Den nya trappan slingrar sig upp förbi grönska, och når sitt mål vid sanddynens högsta punkt. Där finns en utsiktsplats med några bänkar.

Från toppen syns såren i sanddynerna tydligt. Växtligheten som hållit fast sanden har försvunnit på flera ställen, och istället har revor bildats där sanden rasar ner. Och det kommer ta lång tid innan såren är läkta, säger Annelie Ohlsson.

– Flera hundra år tror jag.

Byggdes på tre veckor

Idén till trappan kommer från Annelie Ohlsson. Redan för tio år sedan väcktes tankarna på att bygga en trappa för att hjälpa till att bevara miljön. Inspirationen kom från en park i Skottland.

– Jag har legat och tänkt på nätterna hur trappan skulle kunna se ut.

Planen var att trappan skulle byggas på några månader. Men redan efter tre veckor var den klar. Annelie Ohlsson vill ge äran till de fältvaktmästare som förverkligade idén.

Hon visar med händerna hur utsiktsplatsen är formad som en droppe, där trappstegen ner ska föreställa hur den rinner mot marken. Hon ville ta med havet i horisonten upp till höjden.

ANNONS
Sveriges högsta sanddyn, Stora sandkullen i Haverdals naturreservat, har fått en trappa. Trappans mål är formad som en droppe.
Trappans mål är formad som en droppe. Bild: Anders Andersson

I samband med att trappan stod klar, har länsstyrelsen fått in klagomål på att personer i rullstol inte kan ta sig upp för sanddynen.

– Då är vi ärliga och säger att det inte alltid går att ordna en sådan lösning, säger Annelie Ohlsson.

Nu önskar hon att besökarna ska respektera området, och ta trappan upp. Den ser hon ska hålla i 20 år från och med nu.

– På sikt kommer sanddynen gå sönder om vi inte tar hand om den. Den kommer inte alltid att ha den höjd den har i dag, säger Annelie Ohlsson.

Men allt är inte frid och fröjd och som Annelie Ohlsson vill ha det. När trappan väl stod klar uppstod en ”konflikt” mellan henne och de som byggde trappan. Annelie Ohlsson säger att de inte kommit överens om hur många steg trappan har.

– Vi är helt oense! Jag tycker den har 94 steg. En av de som byggde den säger att den har 96 steg, den andra säger 93.

– Jag tror vi behöver att besökarna ger oss ett svar, säger Annelie Ohlsson med ett skratt.

ANNONS