Svårsläckt brand nära Hagöns camping

Ännu en brand har brutit ut nära Hagöns camping på Östra stranden. Omkring 300 kvadratmeter brann inne i den snåriga strandskogen.

ANNONS
|

Ytterligare en brand bröt ut på Östra stranden i Halmstad. Denna gången är det nära Hagöns camping. På onsdagen brann det på två platser några hundra meter norrut, vid Gatehus och Hästskon.

– Det brinner i terrängen mellan campingen och havet, säger inre befäl Peter Stened på Räddningstjänsten Väst.

– Vi har också en kraftig vind som kan göra att branden sprider sig.

Larmet kom in strax innan klockan 20 på torsdagskvällen. En förbipasserande såg brandröken och slog larm. Räddningstjänsten kom snabbt till platsen, oroade över att det var svåra omständigheter kring släckningsarbetet men också på grund av att det av allt att döma är någon som anlägger bränderna..

ANNONS

– Det är ganska tät skog i området så vi ska försöka begränsa branden så gott vi kan, beskrev Peter Stened i inledningsskedet.

På plats på Hagön fanns bland andra räddningsledaren Thomas Andersson:

– Det är inte alls bra, det är oroväckande bland annat på grund av torkan. Problemet är att vi måste gräva som en vallgrav runt hela brandområdet, ner till sanden och sedan hacka upp hela brandområdet för att släcka alla glödbränder så att de inte kommer vidare. Det är svårt eftersom det räcker inte med att vi vattnar på ytan, det är så torrt. Det är väldigt tidskrävande, säger han.

Det här är alltså andra branden på bara två dagar som brutit ut på Östra stranden. Räddningstjänsten vill inte kommentera om det kan vara så att händelserna hänger ihop.

– Det får andra spekulera kring, säger Peter Stened.

På brandplatsen diskuterade Thomas Andersson den allvarliga risken med kollegan Tina Nordlund under tiden som de följde det mödosamma släckningsarbetet.

– Det är kommunen som är markägare, vi får åka hit i natt och titta till området. Någon får rondera här och samtidigt hoppas vi på regnet som väntas komma, säger Thomas Andersson och konstaterar att bränderna startat vid ungefär samma tidpunkter på kvällarna.

ANNONS

– Det är inga bra signaler, det är lite för mycket med tre bränder för att man ska kunna förklara det med någon naturlig orsak, som att det legat glas eller något som gjort att det antänts.

LÄS MER:Brand på Östra stranden

ANNONS