Svårt sjuk skadades efter fall

En svårt sjuk patient, som lämnades oövervakad, lyckades flera gånger ta sig över sänggrindarna. Till slut föll han så illa att han fick en hjärnblödning.

ANNONS
|

Hallands sjukhus har valt att anmäla två händelser enligt lex Maria till Inspektionen för vård och omsorg, IVO. Det ena rör en svårt sjuk patient som vårdades på sjukhuset i Halmstad.

Trots att han flera gånger tog sig över sänggrindarna fick inte personalen i uppgift att övervaka honom. Till slut föll mannen så illa att han fick en hjärnblödning.

Enligt Birgitta Lagerqvist, chefläkare på Hallands sjukhus, är det viktigt att vara uppmärksam när det gäller oroliga patienter med många sjukdomar.

– När de här patienterna skrivs in på sjukhuset görs alltid en bedömning av risken för att patienten ska falla. Här hade man behövt vidta fler åtgärder för att förhindra att patienten föll, säger hon i ett pressmeddelande.

ANNONS

Patienten har avlidit, men det var dock inte till följd av den uppkomna skadan.

Även den andra anmälan rör en händelse på sjukhuset i Halmstad. Personalen missade att ta bort en venkateter som en patient hade i sin arm och som inte längre behövdes. Det ledde till att insticksstället blev inflammerat.

Patienten drabbades av blodpropp i armen vilket krävde en långvarig behandling med blodförtunnande läkemedel.

ANNONS