Trängseln på Öresundståget från Laholm till Göteborg kan göra så att corona sprids.
Att hålla två meters avstånd till främlingar gick inte när folk nästan stod på varandra i det fullsatta tåget. Bild: Privat/Klara Andersson

Svårt hålla avstånd på fullsatt tåg

När Klara Andersson och pojkvännen Anton Johansson skulle ta tåget tillbaka till Göteborg efter en midsommar i Sydhalland fick passagerarna stå och trängas.
– Det kändes inte coronasäkert, säger hon.

ANNONS
LocationHalmstad, Laholm, Göteborg||

Klara Andersson har släkt utanför Halmstad och hennes pojkvän i Laholm. Därför cyklade de i torsdags från Göteborg för att fira midsommar i Sydhalland.

– Det var kul att uppleva Hallandsleden, men det kändes för långt att cykla tillbaka också, säger Klara och berättar att de på söndagseftermiddagen tog Öresundståget norrut från Laholm vid tjugo i fyra på eftermiddagen.

Inget ropades ut

– Det blev mer och mer fullt på vägen, så det gick inte att hålla smittosäkert avstånd till de andra passagerarna, fortsätter hon.

– Det konstiga var att vi inte såg till någon personal som kollade biljetterna eller påminde folk om att försöka stå en bit ifrån varandra. Det ropades heller inte ut någon information i högtalarna, säger Klara.

ANNONS

På Öresundstågets presstjänst bekräftar Maria Holmgren att det var ovanligt trångt på just det här tåget.

Försöker köra halvfullt

– I vanliga fall övervakar vi beläggningen och försöker köra med halvfulla tåg, men när alla midsommarfirare ska hem är det extremt. Det här tåget hade 70 procents beläggning redan i Skåne och var i princip fullbelagt den sista biten, säger hon.

– Vi har ingen automatisk information som ropas ut med vad man ska tänka på i dessa pandemitider, utan det är upp till tågvärden att göra det manuellt. Fast vid det här laget måste ju alla ta sitt personliga ansvar, menar Maria Holmgren.

Har det hänt att ni nekat folk att åka med om tågen redan är fulla till hälften?

– Nej, vi nekar ingen så länge det finns plats ombord.

Har ni märkt av någon generell ökning av antalet passagerare sedan staten lättade på reserestriktionerna?

– Ja, det har successivt ökat under slutet av våren och ännu mer på sistone. Dessutom vågar danskarna åka till Sverige nu.

ANNONS