Svårt att lösa stölden på Region Halland – personalen städade bort spår

För en dryg vecka sedan stals datorer för ett värde av en halv miljon kronor från Region Halland. Problemet för polisen har varit att personalen på regionen verkar ha städat bort spåren innan polisen hann undersöka platsen.
– Nu är brottet nästan omöjligt att lösa, säger Kenneth Johansson, utredningsledare.

ANNONS
|

Det hade kanske funnits värdefulla spår i lokalerna. Avtryck från skor, fingrar eller annat värdefullt material som skulle kunna ha hjälpt polisen i jakten på de skyldiga.

– Men vi har inte kunnat hitta något som vi kunnat skicka vidare till NFC för analys, förklarar Kenneth Johansson.

LÄS MER:Region Halland bestulna på datorer för halv miljon

Olyckligt nog hade personalen på Region Halland efter inbrottsstölden redan börjat städa upp och börjat jobba - innan de ringde polisen.

– Det innebär tyvärr att spår har städats undan, och det är ju besvärande för oss, förklarar Johansson.

Det innebär också att jakten på de skyldiga för stölden, där 32 datorer och tre mobiltelefoner för ett sammanlagt värde om cirka en halv miljon kronor försvann, kraftigt har försvårats. Polisen har i princip bara kunnat konstatera hur tjuvarna tagit sig in.

ANNONS

– Vi hittade brytmärken på en dörr, säger Johansson, och förklarar att det i resten av materialet i lokalerna är näst intill omöjligt att urskilja vad som kan vara gärningsmän och vad som kan vara anställda.

– Allt blir kontaminerat. Om man verkligen behöver gå in på en brottsplats behöver polisen efteråt veta var man gått och hur man rört på sakerna för att på så vis kunna skilja på legala och illegala fot- och fingeravtryck.

Då ser det inte så ljust ut för ett uppklarande, eller?

– Nej, det gör ju inte det. Nu kan vi bara avvakta och se om det dyker upp något vid någon husrannsakan, eller se om någon försöker öppna datorerna och att vi då kan spåra upp dem. Men annars kommer jag att lägga ner utredningen.

Med den aktuella händelsen i åtanke formulerar Kenneth Johansson en generell uppmaning:

– Om man har blivit utsatt för ett inbrott eller en stöld - gör så lite som möjligt och rör så lite som möjligt. Backa helst undan och vänta på polisen. Om vi är först på platsen har vi bäst förutsättningar att lösa brottet, säger han.

ANNONS