Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt HP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Industrier och företag står för nästan en fjärdedel av den totala konsumtionen av dricksvatten i Halmstad. Bild: Jens Meyer/TT

Svårt att få företag att spara vatten

Företagen står för nästan en fjärdedel av den totala vattenförbrukningen i Halmstad och Laholm. Deras intresse för att spara vatten är däremot inte lika märkbart som hushållens.

– Det finns undantag, men de flesta förväntar sig att vi bara ska fortsätta leverera vatten. På sätt och vis kan jag förstå dem. Har man orderböckerna fulla så vill man inte fundera över vattentillgången, säger Jan-Åke Hansson, tf förvaltningschef på Laholmsbuktens va.

En del företag använder förstås mer vatten än andra. För att få en bild av volymerna hos de största förbrukarna kan man göra en jämförelse med en genomsnittlig villa, som gör av med 150 kubikmeter vatten per år (1 kubikmeter motsvarar 1 000 liter). 

De sex största förbrukarna i Halmstads kommun gör tillsammans av med drygt 1,1 miljoner kubik vatten per år, det vill säga lika mycket som 7 500 normalvillor. 
De sex största förbrukarna i Laholms kommun gör av med 66 000 kubik per år, det vill säga 440 gånger mer än en normalvilla.

Industrier och företag som behöver dricksvatten i sina tillverkningsprocesser omfattas inte av det kommunala bevattningsförbudet. Däremot får de inte "lyxkonsumera" genom att exempelvis tvätta bilar eller vattna planteringar med vattenslang.

– Vi har haft möten med några av de största förbrukarna för att påminna om vad som gäller och för att inleda en dialog kring deras vattenanvändning. Det arbetet fortsätter nu efter semestrarna, säger Jan-Åke Hansson.

Än så länge är det dock bara ett fåtal företag som visat ett tydligt intresse, exempelvis Höganäsverken i Halmstad.

– De har varit väldigt lyhörda för vattenproblematiken och vi har nu bildat en gemensam arbetsgrupp där vi bollar olika idéer. Vi är glada över deras engagemang och försöker bidra med kunskap och kontakter, säger Jan-Åke Hansson.

Du har tidigare sagt att det är svårt att motivera företag att spara vatten när det är så billigt som det är. Är det sannolikt att va-taxan kommer att höjas?

– Inte av den anledningen. Enligt va-lagen får vi bara ta ett självkostnadspris för vatten, men vi kan behöva höja taxan för att bygga ut va-nätet, säger Jan-Åke Hansson.

Fler nyheter om Halmstad hittar du här

Superlokalt – här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här