Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/7

Surfduon vill få fler att ge sig ut i Halmstads vågor

Vågsurfing har blivit Alex Sunessons och Josefin Alvtegens livsstil. Genom nystartade surfskolan Namasea vill de nu sprida kärleken till sporten och synliggöra de surfmöjligheter som Halmstad har att erbjuda.

Båda två är utbildade surfinstruktörer och lägger ned en stor del av sin tid på sporten. För Alex började intresset efter att han sysslat med vindsurfing under uppväxten och sambon Josefin red på sina första vågor under en vistelse i Australien. 

Tanken på att starta upp surfskolan väcktes efter att paret kommit hem från en av många surfresor och insåg att de skulle bli kvar i Halmstad några år. 

– Jag började plugga på Högskolan och eftersom vi skulle bli kvar här ett tag tyckte vi att det skulle vara kul att göra något som involverar det vi brinner för, säger Josefin. 

Efter att ha köpt in en skåpbil och laddat upp med brädor kunde de för några veckor sedan dra i gång kurserna. Förhoppningen är att verksamheten ska få fler att få upp ögonen för surf i Sverige. 

– Många tror att vågorna är för dåliga här men det stämmer inte. Man behöver inte åka till Asien eller södra Europa för att lära sig att surfa, säger Alex. 

Men även om vågorna i Halmstad lämpar sig för surf så förekommer de inte lika frekvent som på Hawaii, i Australien eller andra surfmeckan. Därför måste man anpassa kurstillfällena efter vädret. Och enligt duon har de haft vinden på sin sida den senaste tiden. 

– Det har dragit i gång nu de senaste tre veckorna så vi har kunnat ha kurser för ett 20-tal personer, berättar paret som menar att just jakten på vågor är en stor del av charmen med att surfa i Sverige. 

– Det gör att det blir lite mer som en livsstil här. Man måste engagera sig och vara beredd på att ge sig ut när det blåser och är dåligt väder. När man väl får en bra våg är det värt allt letande, säger Alex.  

Fram till en bit in på hösten kommer de nu att ta med sig ett gäng ut på surfbrädorna så fort vinden tillåter. Enda kravet för att hänga med är simkunnighet. 

– Åldrarna på de som har anmält sig varierar från 16 till 65 år. Det är det som är så kul med surf, alla kan vara med, säger Josefin.

Fler nyheter om Halmstad hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här

 

Ladda ner vår nyhetsapp!
1. Sök på ”Hallandsposten” i App Store eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.
Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet!