Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Tjuven som stal skolbarnens läsplattor har ingen glädje av sitt byte. Bild: Lisa Salomonsson/HP arkiv/TT

Stulna läsplattor är värdelösa för tjuven

Kommunens IT-specialister har sett att tjuvarna försökt starta läsplattorna som stals i Söndrum – utan framgång.

Som HP har skrivit om tidigare stals 70–80 läsplattor som Söndrumsskolans sexor skulle ha. Men nu visar det sig att bytet är värdelöst.

Sedan 1,5 år tillbaka är samtliga av Halmstads kommuns IOS-enheter registrerade, däribland datorer och läsplattor.

– Det betyder att enheterna kontaktar Apple varje gång som de sätts i gång, och då uppger enheterna att de tillhör Halmstads kommun. Har man inte rätt inloggningsuppgifter så går det inte att logga in, säger en IT-tekniker på Halmstads kommun som bett om att vara anonym.

Hittills har kommunen sett att tjuvarna försökt starta sju av de stulna läsplattorna, men detta är alltså fruktlösa försök.

I dagsläget har kommunen 12 000 enheter som är spärrade på det här sättet.

– Alla nya enheter registreras löpande, men vi registrerar även allt gammalt. Därför har vi kommit upp i en sådan stor volym, säger IT-teknikern.

Men går det inte att kringgå spärren genom att formatera datorerna?

– Nej, det går inte. Enheterna kräver alltid internetuppkoppling vid uppstart, och det går inte att kringgå den funktionen, säger IT-teknikern.

Metoden med IOS-registrering är inte unik för Halmstads kommun, utan används av många verksamheter som använder Apple-produkter. Funktionen har egentligen i uppgift att förenkla vid uppstart, så att elever och personal kan använda samma inställningar på flera olika enheter. Men i praktiken fungerar det alltså även som ett effektivt stöldskydd.

– Det händer någon gång i månaden att folk runt om i världen kontaktar oss och frågar om vi kan låsa upp en enhet som har tillhört oss. Det kan röra sig om datorer som stulits och sålts vidare på Ebay, till exempel. Då brukar vi fiska efter serienummer på datorerna och spåra dem vidare, säger IT-teknikern.

De stulna surfplattorna på Söndrumsskolan är av märket Ipad Air, 32 Gb. Samtliga surfplattor är stöldmärkta med etiketter nere till vänster på enheten, och dessa etiketter lämnar märken efter sig om man försöker avlägsna dem.

Fler nyheter om Halmstad hittar du här

Superlokalt – här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här