Stulna cyklar på köp- och säljsajter – detta gäller

Cykelstölderna ökar i landet och stulna cyklar återfinns ofta på köp- och säljsajter. Planerar man att köpa en begagnad cykel kan det vara värt att tänka en gång till så att inte en stulen cykel hamnar i ens ägo.

ANNONS
|

Kenneth Johansson, förundersökningsledare vid polisen i Halmstad, berättar vad som gäller.

– Ska man köpa saker, och då gäller det inte bara cyklar, måste man förvissa sig om att det man köper inte är stulet. Det är bra att kolla upp den som säljer och bland annat kontrollera så att ramnumret på cykeln inte är bortslipat.

– Finns det någon misstanke om att cykeln skulle vara stulen och man köper den ändå kan man göra sig skyldig till ett brott. Då är det häleri eller häleriförseelse. Vi har och har haft ganska många såna utredningar där vi kontrollerar ägandeförhållandena. Som köpare har man en undersökningsskyldighet. Det gäller att vara noggrann, försiktig och observant.

ANNONS

Skulle ens stulna cykel återhittas på köp- och säljsajter ska polisen kontaktas som sedan gör en bedömning om de ska åka till säljaren eller inte.

– Vi behöver mycket att gå på, som kännetecken på cykeln och ramnumret. Det är lättare att få tillbaka sin cykel när man kan bevisa att cykeln tillhör en. Oftast är alla ärenden unika och vi får utreda det därefter. Men målet är att hitta ägaren och att denne får tillbaka sina saker, säger Kenneth Johansson

Det finns olika typer av cykelstölder.

– Det finns en organiserad där man stjäl cyklar för att sälja vidare cyklarna eller skickar dem utomlands. En annan form av stöld är när man tar en cykel för att transportera sig från en plats till en annan för att sedan överge cykeln. Det räknas inte som stöld, men som egenmäktigt förfarande.

– För två veckor sedan skickades en polispatrull till en adress i centrala Halmstad i ett annat ärende, i anslutning till denna plats anträffade patrullen åtta cyklar och samtliga var anmälda stulna. En person greps och sitter nu häktad för stöld, alternativt för häleri. Vi har konstaterat att några cyklar är från Halmstad och några från Skåne.

ANNONS

Polisen i Halmstad ser en ökning av cykelstölder.

– Jag har fler ärenden gällande cykelstölder på mitt bord nu än för några månader sen. Det är den säsongen nu, vi har inte lika mycket cykelstölder under vinterhalvåret som vi har resten av året, säger Kenneth Johansson.

Jessica Hjälmered, presschef på försäkringsbolaget If, ser även hon en ökning av förlustanmälningar och menar att det finns varningstecken som kan vara bra att ha med sig inför framtida köp.

– Bortslipat ramnummer, borttaget eller förstört lås, ommålad cykel, eller säljare som inte har koll på detaljer kring cykeln, kan vara tecken på att cykeln är stöldgods. Om säljaren föreslår att man ska mötas upp på en neutral plats i stället för hemma, eller har väldigt bråttom, så kan det vara en varningsklocka att allt inte står rätt till. Likaså om priset på cykeln är anmärkningsvärt lågt. Lita på din instinkt – verkar ett erbjudande för bra för att vara sant, då är det ofta så, säger hon.

ANNONS