Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/5

Stugcentralens ägare: ”Alltid haft säkerheten som nummer ett”

Stora delar av Stugcentralen har brunnit ned och två personer har mist livet. Vello Tiisfeldt-Räni kan fortfarande inte ta in det som har hänt.
– Två människor har dött, det tynger mig väldigt hårt. Det är hemskt, säger han.

När tidningen för första gången når Vello Tiisfeldt-Räni under onsdagen är han på plats på Södra badvägen på Östra stranden. Men han får inte beträda platsen där två personer har mist livet och kan bara på håll beskåda hur hans livsverk nu till stora delar har utplånats av eldens lågor.

Kvällen innan hade han nåtts av larmet från Stugcentralen.

– Det kom ett sms, så det var bara att köra ner här. Men larmen är så känsliga, det kan vara en hårtork som är i gång så går brandlarmet. Det var det vi trodde nu också, men så var det inte denna gången, säger Vello Tiisfeldt-Räni.

”Förvånad att det var övertänt på två minuter”

På Stugcentralen finns totalt 30 lägenheter.

– Alla lägenheter har egen toalett, dusch och kök. De är moderna. Det är mycket kakel, klinker och brandväggar. Det är väldigt märkligt när man har sådana krav på väggar och golv... jag är förvånad att det var övertänt på två minuter. Men jag vet inte var det startade, berättar han.

Har du märkt av några problem eller oroligheter på boendet den senaste tiden?

– Nej, det kom som blixt från klar himmel. Vi är här varje dag och var här till klockan sju, halv åtta på kvällen det hände, men märkte ingenting. Sedan fick vi larmet efter klockan 21. Min son var först på plats och då stod det i lågor.

På sommaren hyrs lägenheterna ut till turister, men övriga delen av året är det mestadels studenter som bor på Stugcentralen, enligt Vello Tiisfeldt-Räni.

– Det är 90 procent studenter, nästan 100 procent, men vi brukar ha några reservplatser. Men i år har det varit lite speciellt på grund av pandemin så vi har tagit in företag, men det har fungerat jättebra.

Lärde känna många av gästerna

Vid 18-tiden på onsdagen kom beskedet att polisens tekniker har hittat en kropp i resterna av det nedbrunna huset. På torsdagen når tidningen Vello Tiisfeldt-Räni en andra gång.

– Två människor har dött, det tynger mig väldigt hårt. Det är hemskt.

Han har fortfarande svårt att ta in det som har inträffat.

– Det är katastrof, det är inte sant. Jag har hållit på så länge och aldrig varit med om maken. Det är svårt att ta in det. Usch ja, det är sorgearbete. När man jobbar så som man gör så lär man känna många av gästerna för livet. Jag kan inte fatta att det har hänt.

Säkerheten har prioriterats

Brandlarmet ska enligt ägaren bara ha varit något år gammalt och väldigt känsligt.

– Det räckte med att en hårtork var i gång så gick brandlarmet. Det hände flera gånger att det blev utryckningar på grund av hårtorkar. Det klassas som hotellstandard här och då ska det vara högsta känsligheten.

– Vi har alltid haft säkerheten som nummer ett för vi vill inte hamna i någon konstig situation att vi inte har det och det.

Stugcentralen sommaren 2015. Bild: Jari Valitalo
Stugcentralen sommaren 2015. Bild: Jari Valitalo

En del av fastigheten klarade sig från att brinna ned, men vad som går att använda för framtida verksamhet är svårt att veta i nuläget.

– Allt var renoverat, nya kök och ny altan. Vi har gjort lite då och då. Men vi räknar med att återställa det. Åtta lägenheter ligger i den norra delen och kanske går det att sanera dem. Stuguthyrningen har vi i gång ändå.

LÄS MER: Kårordförande efter branden: ”Blir berörd ända in i själen”

LÄS MER: Sergio var den siste att rädda sig ur det brinnande infernot

LÄS MER: Räddningsledaren: ”Ett väldigt hastigt brandförlopp – känns inte naturligt”

Fler nyheter om Halmstad hittar du här

Superlokalt – här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här