Studion har flyttat in i Timmerstugan

Salta bad, sandstrand – och något gott att äta. Vad mer behöver man på semestern? På Östra stranden i Halmstad satsar tre krögare på sommarsäsongen och blåser nytt liv i klassiska Timmerstugan.

ANNONS
|

Den gemensamma nämnaren för Christofer Bengtsson, Krille Nilsson och Daniel Stanic är Halmstad. Här är de uppvuxna och här började de också jobba inom restaurang- och krogbranschen.

Både Christofer och Krille har arbetat mycket utomlands, medan Daniel har stannat kvar. En idé om att starta eget tillsammans och lämna tillvaron som anställd lockade hem de två flyttfåglarna, och nu satsar trion på en egen rörelse.

– Vi har jobbat för så mycket folk och samlat på oss massor av erfarenhet, bland annat genom att lära av andras misstag. Nu känner vi oss redo att starta eget, säger Daniel Stanic.

Studion – matdryck, som killarna kallar sin restaurang, öppnade i påskas. Bengt och Christina Lönnberg har redan gjort två besök. De bor i Hässelby, Stockholm, men tillbringar mycket tid i sin stuga på Östra stranden.

ANNONS

– Vi har inte varit i Timmerstugan på flera år, men visste att det hade öppnat restaurang i ny regi och ville testa.

Bengt och Christina köpte stugan på Östra stranden – själva sinnebilden för ”Smålands Riviera” – av Bengts morbror Hans, som var företagare från Anderstorp.

– Han tyckte att det var jag som skulle köpa den, eftersom jag var där på somrarna som liten, berättar Bengt, som bland annat har minnen från när han och kompisarna fick några kronor och kunde gå bort till grillen och köpa en bricka med mos och ketchup.

– Det var ganska nytt med potatismos då och exotiskt för oss!

Dock var Bengt aldrig och dansade på Timmerstugan, som förr var ett av Halmstads profilerade uteställen.

– Nä, det var väl min storebror som gjorde det, jag var för ung.

Då som nu är det badlivet som lockar. I dag får Bengt och Christina ofta besök av sina barn och barnbarn i stugan, och fostrar en ny generation sommarhallänningar.

Säsongen på Östra stranden har nu dragit i gång på allvar och de tre krögarna på Studion utgör en bra kombination.

Christofer Bengtsson är kock som de senaste 16 åren har arbetat på topprestauranger i Europa. Krille Nilsson är bartender och servitör som har tagit hand om matgäster i flera länder, och har bland annat jobbat i fyra år i Thailand. Daniel Stanic har varit anställd på ett flertal krogar i Halmstad.

ANNONS

– Vi känner stor stolthet i jobbet. Vi vill och vi ska! säger Krille och fortsätter:

– I två veckor jobbade jag på lager i Norge, men det gjorde mig verkligen deppig. Jag behöver det sociala livet som finns på en restaurang.

Även för Christofer har restauranglivet varit självklart, men när det var dags att söka till gymnasiet kom han inte in på restaurangprogrammet på Sturegymnasiet.

– Då frågade jag pappa var jag skulle jobba under tiden, han hade själv erfarenhet av att driva restaurang. Pappa svarade att jag skulle fråga hos Stefan Holmström. Då drev Stefan ett ställe i stan och jag frågade flera gånger om jag kunde få jobba. Till slut tog han in mig som diskare.

Christofer blev kvar i ett år och kom sedan in på gymnasiet. Under studietiden fortsatte han att arbeta hos Holmström och fick avancera i köket. Efter studenten sökte han sig utomlands och har jobbat för några av de bästa – och tuffaste – köksmästarna.

– Tänk Gordon Ramsey! Så kan det faktiskt vara, säger Christofer och berättar om kolleger som blivit jagade med heta stekpannor.

– Men då gör man nog bara fel en gång också, säger han.

Restaurang Oro i Oslo är ”top of the top” och Christofer beskriver det norska branschklimatet som betydligt tuffare än det svenska.Matskribenter kommer till ställena varje dag och en dålig recension kan betyda stängning, medan en bra ger fullbokat i månader framåt.

ANNONS

För kocken från Halmstad gällde det att hela tiden vara på tårna och aldrig prestera dålig. Och det var otroligt mycket jobb.

Det kunde hända att han jobbade över 320 timmar i månaden och lönen var inte direkt proportionell.

– Topprestaurangerna betalar inte bra för så mycket jobb, men man får helt enkelt betalt för att lära. Står man ut i ett år, är det lättare att ta sig vidare till nästa jobb, säger Christofer och fortsätter:

– Jag har sökt jobb en gång i hela mitt liv.

Christofer medger att han kan sakna den gamla pressen att leverera, men känner också att det var helt rätt att ”trappa ner” med ett eget ställe.

– Jag är 37 och borde egentligen ha varit pensionär nu. De flesta inom mitt yrke håller tills de är 27, 28 år.

– Visserligen kommer det väl att bli en 100 timmar i veckan i sommar också, men det blir ledigt en dag i veckan i alla fall.

Råvarorna som Studion använder kommer från närliggande producenter som Gudmundsgården, Mostorp och ett lokalt bageri. För att hålla nere priserna köper de inte in filékött utan satsar på stora och billigare bitar som högrev och sidfläsk.

– Vi vill driva restaurangen och behandla gästerna som vi själva vill bli behandlade, och ha priser som vi själva kan tänka oss att betala, berättar Daniel.

ANNONS

Det blir en sommar på Östra stranden för krögartrion och killarna har många minnen från barndomens salta bad.

– Östra var ju grymt på den tiden med vattenrutschbana och spelhall. Och så hängde man ju med farsan på raggarträff på Hagön, säger Krille och skrattar.

Ålder: 37 år.

Familj: Sambo

Uppvuxen: På Vallås.

Har jobbat som kock på: Topprestauranger i Danmark, Italien och senast i Oslo på Oro som drivs av Terje Ness, vinnare av Bocuse d’Or, kockarnas världsmästerskap.

Halmstads bästa sommarmat? ”Jag måste säga jordgubbar. Det bästa är att bara äta dem med mjölk, man ska inte krångla till det i onödan.”

ANNONS