Det blir utspring och firande även i år – men klassvis och utan familj och vänner.
Det blir utspring och firande även i år – men klassvis och utan familj och vänner. Bild: HP/Arkiv

Studenter ska springa ut klassvis spritt på flera dagar

Det blir både studentsång, ceremoni och utspring på röda mattan för eleverna på de kommunala gymnasieskolorna. Men allt sker klassvis, utspritt på flera dagar och utan anhöriga på plats.
– Men vi ska livesända så att man kan se det hemifrån, säger Cecilia Ek, gymnasiechef på Sannarpsgymnasiet.

ANNONS
|

För några veckor sedan stod det klart att det traditionella studentfirandet ställs in på kommunens tre gymnasieskolor med anledning av coronapandemin. Det blir en avslutning, men på ett annorlunda sätt, var beskedet.

LÄS MER:Traditionellt studentfirande ställs in

Sedan dess har skolledningen tillsammans med studentkommittéerna försökt jobba fram ett alternativt firande. Och nu är det hela i hamn.

Studenterna ska få fira sin speciella dag med både ceremoni på skolan, betygsutdelning och utspring på röda mattan. Men det blir inom ramen för Folkhälsomyndighetens riktlinjer och rekommendationer.

Delas upp på flera dagar

Firandet delas upp på fyra dagar, 8–11 juni, och sker klassvis. Kattegattgymnasiet sprider ut klasserna på fyra dagar, medan övriga två gymnasieskolor sprider ut dem på tre.

ANNONS

– Vi på Sannarp kör tre eller fyra klasser per dag och dessa sprids ut över hela dagen. Eleverna kommer att få en avslutningsceremoni ihop med mentor som vi ska ha i vår matsal där de kan sitta med rejäla avstånd, berättar Cecilia Ek.

– Där blir det både rektorstal, mösspåtagning och betygsutdelning, tillägger rektor Hans-Ove Sandberg.

Efter ceremonin och den traditionella studentsången får klassen springa ut på röda mattan.

– För att vi ska kunna leva upp till Folkhälsomyndighetens riktlinjer och inte sprida smitta så kommer de att delas upp. Vi har två dörrar i matsalen så det blir halva klassen i varje dörr, berättar Cecilia Ek.

Släktingarna och vänner uppmanas att stanna hemma för att där ta emot studenterna för vidare firande. Avslutningarna kommer dock att sändas live så att alla som vill kan se studenterna springa ut.

– Vi har full respekt och förståelse för att studenterna gärna vill ha föräldrarna med, men vi kan inte hantera så mycket folk i det här läget utan vi gör vad vi kan inom de ramar vi har, säger Cecilia Ek.

Mycket känslor

På fredagen den 12 juni kommer det inte att vara någon fysisk närvaro på skolorna.

– Den dagen får alla studenter disponera som de vill, säger Hans-Ove Sandberg.

ANNONS

Att det har varit mycket känslor och reaktioner kring studentfirandet sticker de inte under stol med.

– Det har varit en svår period att planera detta, det har varit mycket känslor, önskningar och viljor och det har vi både respekt och förståelse för. Detta är en speciell dag. Vi har försökt gå till mötes så mycket vi kan men vi måste också vara realistiska i detta. Det är en svår balansgång, säger Cecilia Ek.

– Det har varit oerhört emotionellt att möta alla elever och bekräfta dem. Men här handlar det om saker som ligger utanför skolans påverkan. Även om detta är tråkigt så har vi försökt flytta fokus till vad man kan göra för att det ska bli en minnesvärd stund, säger Hans-Ove Sandberg.

Kattegattgymnasiet och Sturegymnasiet kommer att ha liknande upplägg och lösningar för sina studenter med målet att alla elever ska få ha ett likvärdigt firande.

LÄS OCKSÅ:

ANNONS