Letar fortfarande. Studenten Stephanie Beckvid har ännu inte hittat en bostad i Halmstad. Under nollningen ska hon sova på en kompis soffa och därefter pendla från Revinge by, utanför Lund. Bild Jari Välitalo
Letar fortfarande. Studenten Stephanie Beckvid har ännu inte hittat en bostad i Halmstad. Under nollningen ska hon sova på en kompis soffa och därefter pendla från Revinge by, utanför Lund. Bild Jari Välitalo

Studenter i Halmstad saknar bostäder

Med bara dagar kvar till terminsstarten står blivande högskolestudenter fortfarande utan bostad. Stephanie Beckvid får pendla från Lund tills hon har hittat ett hem i Halmstad.

ANNONS
|

Halmstads studentkår flaggade tidigare i sommar för att det kommer att vara ännu tuffare för högskolans studenter att hitta bostäder inför höstterminen. Anledningen är att 100 bostäder som tidigare användes för studenter har omvandlats till andra boendeformer.

Kårordförande Sandra Sandberg berättar att hon och hennes kolleger arbetat intensivt för att hitta alternativ, bland annat genom att leta på den privata bostadsmarknaden.

Men fortfarande är det många bostadssökande som hör av sig till kåren för att få hjälp.

– Det är många som ringer och i vår facebookgrupp är det daglig aktivitet. Många har lite panik nu eftersom terminen snart börjar, säger Sandra Sandberg som dock inte vet hur många studenter som ännu inte funnit tak över huvudet.

ANNONS

– Det är jättesvårt att säga eftersom att höstterminen inte har dragit igång än. Men i och med att vi fortfarande har många studenter som hör av sig så vet vi att det inte har löst sig för alla.

Av de bostäder som kåren själva kan erbjuda är samtliga platser fyllda. Även hos det kommunala fastighetsbolaget HFAB är studentbostäderna uthyrda.

Sandra Sandberg säger att höstterminen alltid brukar vara en flaskhals på studenternas bostadsmarknad men att man i år inte vet hur länge den kommer att vara.

– Vi har rustat för det värsta men vi vet inte ännu hur det kommer att se ut framöver. Förhoppningsvis visar det sig att det inte är så illa som vi har befarat, säger hon.

En student som ännu inte vet var hon ska bo till hösten är Stephanie Beckvid, som ska börja läsa internationell marknadsföring på högskolan i Halmstad.

Hon ställde sig i bostadskö redan i januari men eftersom det inte har gett något resultat så har hon också försökt få tag i privata andrahandsboenden genom annonser och sociala medier.

–Men det är svårt. Många svarar inte och i vissa fall tar folk ut sanslösa priser som jag inte har möjlighet att betala, säger Stephanie och förklarar att hon har sett annonser där uthyraren vill ta ut 7 000 kronor i månaden för en etta, samt två hyror i deposition.

ANNONS

–Det går inte att betala så mycket när man har 9 000 kronor i studiestöd. Då får allt gå till mat, men jag måste ju köpa böcker också.

Under nollningen har Stephanie Beckvid ordnat så att hon kan sova på en kompis soffa. När skolan drar igång om drygt en vecka planerar hon att pendla från Revinge by, som ligger utanför Lund. Men lösningen är inte optimal.

– Det kommer nog att ta ungefär tre timmar enkel väg, säger Stephanie som oroas över att resandet kommer att gå ut över studierna.

Samtidigt vill hon inte att boendesituationen ska sätta stopp för hennes planer.

– Jag vill verkligen gå den här utbildningen och jag har kämpat för att komma in så jag måste stå ut, säger hon.

Tror du att studenter med liknande upplevelser väljer att avsluta sin utbildning?

– Jag har sett många på facebook som bor långt härifrån. De har ju inte möjlighet att pendla så de blir kanske tvungna att ge upp till slut, säger Stephanie Beckvid.

Sandra Sandberg på studentkåren menar att det är svårt att veta om bostadskrångel kan leda till att studenter väljer att hoppa av sina studier.

–När någon slutar så vet vi inte varför de gör det. Men vi hoppas ju såklart att det inte är så. Sedan är alla individer olika. Vissa har inga problem med att sova på kompisars soffor medan andra absolut inte kan tänka sig det.

ANNONS

Fakta: Studentbostäder i Halmstad

Studentkåren i Halmstad har omkring 230 bostäder som de kan erbjuda studenter. Samtliga platser är i dagsläget fyllda med hyresgäster.

Det finns även andra förmedlare av studentbostäder i Halmstad. Till exempel har kommunala HFAB cirka 700 studentlägenheter.

Det finns ingen exakt siffra på hur många studenter som i höst flyttar till Halmstad för att studera.

På höstterminen börjar omkring 1500 nybörjare på något av högskolans program.

I fjol var 23 procent av dessa från Halmstad och 17 procent från någon av de halländska kommunerna.

Resterande 60 procent av nybörjarstudenterna på högskolans program kom från städer utanför Halland.

ANNONS