En ung man som studerade vid högskolan i Halmstad döms för vårdslöst bidragsbrott.
25-åringen fick drygt 12 000 kronor från a-kassan samtidigt som han var inskriven på högskolan och fick studiemedel utbetalt från CSN. Bild: Fredrik Sandberg/Jari Välitalo

Student döms för vårdslöst bidragsbrott

En 25-årig man som studerade vid Högskolan i Halmstad döms för bidragsbrott efter han sökt och fått ut a-kassa trots att han studerade.

ANNONS
LocationHögskolan i Halmstad||

Mannen som studerade vid Högskolan i Halmstad har uppgett att han var sjuk och inte klarade av att plugga under höstterminen 2018. Däremot kände han att han kunde jobba och skrev in sig på a-kassan.

Problemet var att studenten redan var beviljad studiemedel från Centrala studiestödsnämnden, CSN, och fick det utbetalt även när han inte studerade. Eftersom han var student var han inte berättigad a-kassa, men trots det fick han ut drygt 12 000 kronor.

Vårdslöst bidragsbrott

Åklagaren yrkade först på att studenten skulle fällas för bidragsbrott vilket skulle innebära att han uppsåtligen tagit emot felaktiga utbetalningar. Halmstads tingsrätt dömer i stället mannen för sju fall av vårdslöst bidragsbrott, en mildare brottsrubricering, med motiveringen att varit grovt oaktsam eftersom han inte kontrollerat vad han hade rätt till.

ANNONS

”Han har också varit grovt oaktsam genom att ansöka om ersättning samtidigt han intygat att han inte uppbar ersättning från annat håll” står det i domen.

Studentens förklaring till misstaget är att han uppfattade sig som arbetslös under höstterminen eftersom han varken studerade eller jobbade. Att pengar både från CSN och a-kassan fanns på hans konto reagerade han inte på. Han har förklarat att han ofta har det krisigt med ekonomin och att han flera gånger fått hjälp av sina föräldrar.

25-åringen anser själv att han inte begått något brott då han inte tänkte på att han var inskriven på högskolan eller att han fått studiemedel utbetalt. Halmstads tingsrätt dömer honom till 40 dagsböter om 50 kronor.

ANNONS