Strikt vattenförbud vänder trend

Bevattningsförbudet har gett en effekt på ungefär sju procent lägre vattenförbrukning, men det räcker inte. Sedan förbudet infördes har ett 50-tal dispensansökningar fått avslag.

ANNONS
|

Sedan bevattningsförbudet infördes för drygt en månad sedan har vattenförbrukningen i Halmstads och Laholms kommuner minskat med ungefär sju procent.

– Vi kan konstatera att det var rätt att införa ett tidigt bevattningsförbud, med tanke på hur situationen utvecklas, säger Ola Nilsson (MP), ordförande i nämnden för Laholmsbuktens va.

På veckans nämndsmöte fick ledamöterna information om den aktuella dricksvattensituationen. Även om bevattningsförbudet har gett en viss effekt så fortsätter grundvattennivåerna att sjunka.

– Vi behöver minska vattenanvändningen mer än sju procent, menar Ola Nilsson.

LBVA har tagit sikte på att minska förbrukningen med totalt 20 procent.

I flera viktiga täkter är nivåerna lägre än de någonsin varit tidigare och det är bekymmersamt, anser nämnden.

ANNONS

– Vårt ansvar är det kommunala dricksvattnet, men jag skulle vilja uppmana alla med egen brunn att också tänka på sin vattenförbrukning eftersom nivåerna generellt är låga i vårt område, säger Lena Olofsdotter (C), vice ordförande i nämnden för LBVA.

Sedan bevattningsförbudet infördes har ett 50-tal dispensansökningar kommit in till Laholmsbuktens VA. De flesta har varit av sådan art att de kunnat hanteras av tjänstemännen och avslås direkt.

– Vi har inte gjort någon sammanställning eftersom många ärenden har hanterats via telefon av Halmstad direkt. Minst tre av fyra ansökningar har kommit från företag. Många vill tvätta fasader inför målning eller tvätta tak inför takarbeten, säger Jan-Åke Hansson, avdelningschef på LBVA och ansvarig för dispensansökningar.

En dispensansökan från Söndrums tennisklubb nådde dock nämndsnivå, men ledamöterna valde att avslå klubbens önskan om att bevattna, eller vattenbegjuta, tennisbanorna.

– Det handlar om att vattna banorna så att det blir bättre underlag och inte dammar när man spelar. I detta läge tyckte vi inte att man bör använda dricksvatten, det är liv och hälsa som ska vara prioriterat i dricksvattenförsörjningen. De får använda sig av annat vatten, säger Ola Nilsson.

Beslutet blir vägledande i hanteringen av liknande ärenden.

– Vad jag vet har ingen fått dispens. Däremot har vi diskuterat andra lösningar än dricksvatten med tjänstemännen, säger Ola Nilsson och tillägger:

ANNONS

– I det här läget är just bevattning att ses som lyxkonsumtion. Vi måste säkerställa att kommuninvånarna har vatten till mat, dryck och hygien under hela sommaren.

Nämnden känner till att förbudet ställer till det för många verksamheter och ideella föreningar.

– Jag har full förståelse för att det blir jobbigt för vissa med bevattningsförbud, samtidigt är vi i ett läge där vi får prioritera.

Även privatpersoner och enstaka föreningar har önskat dispens från bevattningsförbudet. De som inte är nöjda med besluten kan överklaga till nämnden.

– Vi har i år det striktaste förbudet hittills, men jag tycker ändå att folk har en otrolig förståelse och acceptans. Det är ingen som har slängt på luren i örat på mig, säger Jan-Åke Hansson.

LBVA arbetar i dagsläget systematiskt och områdesvis med läcksökning på ledningsnätet. Mätare sätts på ledningarna på strategiska platser och dessa kan identifiera områden där det finns misstänkta läckor.

Hittills har läckor hittats i Oskarström, Hishult och Knäred med hjälp av metoden. Bara dessa ger besparingar på cirka 800 kubikmeter per dygn.

– Det är ett ständigt pågående arbete att se över rörsystemen och leta läckor, säger Ola Nilsson.

ANNONS