Strid om höghus avgjord – byggstart möjlig 2022

Krönleins och Cityfastigheter lyckades inte stoppa planerna på ett femvåningshus vid Lilla torg i Halmstad. Högsta instans ser inga hinder för byggnation.
– Vi är mycket glada över beskedet eftersom det har varit en väldigt lång process, säger Bernhard Magnussen, styrelseordförande för byggherren Fem hjärtan.

ANNONS
LocationHalmstad||

Sju år har passerat sedan Halmstads kommun tog beslut om att upprätta en detaljplan för området. Tanken var att bygga ett femvåningshus för handel, kontor och bostäder på platsen framför Karl XI:s servicehus, som i dag är parkeringsyta.

Detaljplanen godkändes av kommunen i fjol våras, men överklagades av både Krönleins bryggeri och Cityfastigheter.

LÄS MER:Krönleins vill stoppa nya huset vid Lilla torg

Mark- och miljödomstolen slog i december i fjol fast att det inte fanns några hinder för byggnation. Domstolen menade bland annat att det allmänna intresset att bygga bostäder och kontor vägde tyngre än klagandenas intresse av att behålla det oförändrat.

Överklagade till Mark- och miljööverdomstolen

Motståndarna valde att överklaga till högsta instans, som i sin tur beslutade att ta upp ärendet.

ANNONS

LÄS MER:Planer på femvåningshus tar ny vända i domstol

Krönleins påpekade i sitt överklagande att fler bostäder i området skulle begränsa deras möjlighet att bedriva men även utveckla sin verksamhet med tanke på lukt- och bullerstörningar. Företaget hänvisade också till att man redan brottas med mycket klagomål vilket kräver både personella och ekonomiska resurser

Cityfastigheter ville å sin sida ha bostäder på fler våningsplan än vad som är tanken. Bolaget flaggade också för att det källargarage som ska byggas under höghuset inte kommer att räcka, och att det därmed uppstår en brist på parkeringsplatser.

Ser inga hinder

Men inte heller Mark- och miljööverdomstolen ser några hinder för byggnation. Domstolen påpekar också i sitt beslut att länsstyrelsen, som har granskat ärendet, inte heller har några invändningar mot planerna.

Jenny Axelsson (C), ordförande i samhällsbyggnadsutskottet, är glad över beskedet.

– Nu har de förutsättningar som hela detaljplaneprocessen syftade till äntligen slagits fast och man kan nu gå vidare med att påbörja byggnation av huset. Eftersom det sedan länge finns ett avtal om att en offentlig toalett ska finnas i byggnaden säkerställer vi ett inslag i city som ofta efterfrågas, säger hon.

Bernhard Magnussen, styrelseordförande för Fem hjärtan, säger att den utdragna processen har gjort att bolaget satt projektet på paus. Nu tar man upp tråden igen.

ANNONS

Har era planerna förändrats under resans gång?

– Planerna är i stort är detsamma men omvärlden har förändrats mycket under de fem år som processen har pågått. Vi har haft en grundtanke att kvarteret skall innehålla en mix av bostäder, handel och kontor. Fördelningen mellan dessa behöver säkert ses över och vi kommer göra nya marknadsanalyser för att klargöra detta. Därefter får vi fatta beslut på vilket sätt vi går vidare, uppger Bernhard Magnusson.

Han tror att byggnation tidigast kan starta under 2022.

LÄS OCKSÅ: Bäddat för femvåningshus på Lilla torg

ANNONS