Strandparken blir kvar ett år till

Barackerna med tillfälliga bostäder på Östra stranden blir kvar. Det tillfälliga bygglovet har förlängts till nästa sommar. Med ny inriktning hoppas ägaren att lugnet ska återvända.

ANNONS
|

Det är ingen hemlighet att det varit stökigt kring barackerna på Norra Badvägen på Östra stranden. Framför allt i de perioder då Strandparken bebotts av många personer med sociala problem.

Ägaren Magnus Wallin är den förste att medge att det varit problematiskt och beskriver att det stundtals nästan varit omöjligt att bemästra situationer som uppstått.

–Det höll på att gå käpprätt... Det var polis där var och varannan kväll, är några av beskrivningarna han använder under vårt samtal.

Tidigare i år gick det tillfälliga bygglovet ut för Stugbyn på Östra stranden AB, som företaget heter. I kommunens långsiktiga plan behöver området användas för andra ändamål, därför har företaget inte kunnat få ett permanent bygglov.

ANNONS

–Vi vet att slutet kommer. Då tänker vi antingen flytta modulerna eller sälja dem. Fram till dess fortsätter vi. Vi frågade kommunen om de ville ta över, men det var de inte intresserade av. Vi ser ju behovet och att det inte finns någon annan stans för de här människorna att bo. I höst är det fullproppat här igen. Vi har 170 platser och majoriteten som bor här i höst är studenter, beskriver Magnus Wallin.

Hela området hyrdes tidigare ut till ett annat företag som använde det som flyktingboende. Det är avvecklat nu. Under sommaren bor det i huvudsak sommargäster där.

–Det är ju en stor bostadsbrist i Halmstad. Det finns tydligen inga alternativ heller, därför var det lite konstigt tycker jag att först var ingen intresserad av att ge oss ett besked om framtiden. Ingen ville ta i det, kändes det som. Det gick så långt att jag har tappat gnistan lite för det här, jag är egentligen inte intresserad av att det blir någon lång fortsättning, berättar Magnus Wallin.

Åren då allt för stor andel av hyresgästerna hade sociala problem har slitit, både på företagets engagemang och på själva anläggningen. Företagets fastighetsskötare håller ständigt på med renovering av något av husen.

ANNONS

–Vår erfarenhet är att det är relativt lugnt i området när vi hyr ut till utländska studenter. Många av dem vill bo ihop med landsmän. Men vi vet att det förekommit konstigheter tidigare, ja till och med prostitution i något av husen. I alla fall var det väldigt många män som besökte en stuga där.

– Men det blir rätt speciellt när man ställer upp och tar hand om rena akutfall där man upplåter en bostad – direkt för natten. Vi har försökt hålla ordning, men det har också varit massor av konstigt folk som sprungit där.

ANNONS