Stort utbrott av bisjukdomen amerikansk yngelröta

Den allvarliga bisjukdomen amerikansk yngelröta har börjat sprida sig mellan bisamhällen i Halmstad med omnejd. I längden kan det innebära färre bin och mindre honung.

ANNONS
LocationPlönninge||

Vid Harplinge biodlarförenings bigård på Plönninge står den största bikupan öppen. För några dagar sedan avlivades alla bin i den efter att man upptäckt den smittsamma bisjukdomen amerikans yngelröta. Nu måste bikupan brännas upp för att säkerställa att sjukdomen inte fortsätter att spridas.

Amerikansk yngelröta orsakas av en bakterie som angriper unga larver som sedan dör. Bakterien sprids mellan bin som är ute och flyger. Upptäcks sjukdomen i ett bisamhälle finns det inget botemedel, alla bin måste avlivas.

Första utbrottet på nästan 30 år

Senast Harplinge biodlarförening hade ett utbrott var 1991. I maj i år upptäckte man att sjukdomen börjat spridas mellan bisamhällen runt om i Halmstads kommun och förra veckan konstaterade man att tre av föreningens gemensamma bisamhällen var smittade. Totalt har ett 80-tal bisamhällen runt om i Halmstad nu förstörts.

ANNONS

– Vi vet inte varför den sprids nu. Det svåra är att bakterien är så livskraftig, sporer som finns i gammalt material kan leva i upp till 80 år, förklarar föreningens ordförande Lars Anders Olsson.

Det är anledningen till att bikupan som det drabbade samhället bott i nu måste eldas upp och resterna grävas ner. En väldigt tråkig dag för föreningen som utöver att ha förlorat tusentals bin nu också måste förstöra den hemmasnickrade bikupan.

– Jag hoppas vi inte behöver göra det igen, men risken finns, säger Tom Winstanley.

Harplinge biodlarförening håller till på Plönninge där de har flera gemensamma bisamhällen.
Bikupan måste eldas upp och resterna ska grävas ner förklarar Tom Winstanley i Harpinge biodlarförening. Bild: Roger Larsson

Vill stoppa spridningen med information

Även om det inte går att bota de som drabbats av sjukdomen går det att förhindra att den sprids ytterligare. Därför kommer biodlarföreningen nu hålla en informationsträff för sina medlemmar.

– Man kan undvika att det sprids genom att hålla rent och hålla avstånd. Alltså att inte sätta bikuporna för nära varandra och att hålla rent genom att byta vaxet regelbundet, säger Peter Mueller som också poängterar att alla biodlare nu måste vara vaksamma på tecken på amerikansk yngelröta.

Risker med många samhällen på liten yta

De senaste åren har intresset för biodling växt stort. Antalet medlemmar i Harplinge biodlingsförening har ökat med omkring 30 procent på tre år. Peter Mueller menar att det finns en risk för att sjukdomar sprids när biodling blivit en trend och det finns många bisamhällen inom ett litet område.

ANNONS

– Men vi har inte sett någon generell misskötsel bland nybörjare. Det är nästan ett större problem med gamla bigårdar som funnits länge och som biodlaren tröttnar på. Många av nybörjarna är väldigt rättänkande, poängterar Lars Anders Olsson.

LÄS MER: Bin i Lilla Tjärby blev sjuka av yngelröta

LÄS MER: Biodlare döms för smittspridning

Fakta: Amerikansk yngelröta

Bakterien Paenibacillus larvae orsakar sjukdomen genom att angripa och döda larver.

Ett tecken att leta efter är att locken på cellerna blivit insjunkna eller mörka, man kan även se hål i locken efter att bin försökt avlägsna döda larver. Under locken har den döda larven bildat en brun och kletig massa.

För att undvika att sjukdomen sprider sig måste alla bin i samhället avlivas och bikupan förstöras. Man stänger bikupan och häller i bensin för att kväva bina, sen eldas kupan upp.

Varje biodlare som upptäcker en smittsam bisjukdom är skyldig att rapportera det till en bitillsynsman. Alla bigårdar inom en radie på tre kilometer måste då kontrolleras.

Källa: Länsstyrelsen i Halland och Harplinge biodlarförening

ANNONS