Stormen stänger skola i dag

I dag har eleverna i Skavböke skola fått stanna hemma för att inte riskera att hamna mitt i stormen som drar fram över södra Sverige.

ANNONS

– Rektorn och föräldrarna har tagit beslutet att stänga skolan under fredagen. Det handlar ju bara om en dag och sedan är det lov nästa vecka, säger skolområdeschefen Bosse Andrén.

När stormen Gudrun slog till drabbades Skavböke hårt och när väderlekstjänsterna i Sverige och Danmark i går varnade för ett nytt oväder som eventuellt kunde komma upp i klass med Gudrun så tog man det säkra före det osäkra.

– Man vill ju slippa hamna i en situation där barnen står och väntar på skolbussen mitt i stormen, eller kommer till skolan men får svårt att ta sig hem, säger Bosse Andrén.

ANNONS

De föräldrar som får svårt med barnomsorgen kan vända sig till Österledsskolan i Oskarström där barnen kan tas omhand i dag, fredag.

Även på andra områden inom Halmstads kommun har man förberett sig för stormen och dess verkningar.

I går eftermiddags hölls ett beredskapsmöte där olika myndigheter diskuterade vad som kunde förberedas.

–Vi har sett till att det finns tomma lägenheter i äldreboenden på Bäckagård och Vallås där man kan ta emot äldre som har drabbats av elavbrott hemma, säger hemvårdschef Lisbet Svensson.

Hemtjänstens bilar har dessutom utrustats med filtar och ficklampor för att kunna hjälpa de gamla om stormen slagit ut elen.

Sjuka med till exempel behov av regelbundna insulininjektioner har man flyttat så att deras vårdbehov ska vara säkrat.

– Inom tekniska kontoret, energiverken, räddningstjänsten med flera kommunala verksamheter har vi höjd beredskap, främst för elbortfall, säger Anders Bergenek, ansvarig för krisberedskapen i Halmstads kommun.

– Vi har också sett till att det finns en beredskap bland hemtjänstpersonalen om trygghetslarmen slås ut och städ- och måltid är beredda att se till att måltidsservicen åt de gamla fungerar även om elen är bruten.

Att samhället nu förberett sig så väl inför en höststorm beror på två händelser som överrumplade Sverige – tsunamin och Gudrun.

ANNONS

Den här gången tänker man inte bli tagen på sängen.

ANNONS