Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/13

Storbrand rasade på värmeverket

En storbrand bröt ut på Kristineheds värmeverk under tisdagen. På onsdagsmorgonen brann det fortfarande i flera stora sophögar på området och en tydlig rökdoft spred sig över stora delar av Halmstad. Räddningstjänsten uppmanar den som känner besvär av röken att hålla sig inomhus.

Räddningstjänsten larmades till branden vid 15-tiden på tisdagseftermiddagen. Då reste sig en kraftig svart rökpelare upp mot himlen.

– Det började brinna kraftigt i en sophög där. De har ett antal sophögar liggande där. Det är kraftigt rökutveckling som tyvärr går åt fel håll, sade Peter Stened, inre befäl hos räddningstjänsten i Halmstad, i ett tidigt skede.

LÄS MER: TV: Presskonferens om storbranden

Allmänheten uppmanas till försiktighet

Under onsdagsmorgonen brann det fortfarande på värmeverket och en kraftig röklukt kan kännas över stora delar av Halmstad. Räddningstjänsten har därför gått ut med uppmaningen att hålla sig inomhus om man besväras av röken.

– Vi har rök i centrala delarna av Halmstad. Om någon timme kommer vinden börja blåsa igen och då kommer vi bli av med röken, men detta gäller nu under morgonen, säger Peter Stened.

Är röken farlig att andas in?

– Det är aldrig bra att andas in rök, men det beror på hur nära man är och hur utspädd den är. Man får göra en egen bedömning, känner man att man mår dåligt av röken ska man hålla sig inomhus och stänga fönster, dörrar och ventilationen, säger Peter Stened.

Tidiga uppgifter talade för att det var vanliga hushållssopor som skulle ha gått till förbränning som brann. Senare meddelande Hem, Halmstad energi och miljö, att det i huvudsak var så kallat verksamhetsavfall som brinner. Avfallet kommer från tillverkningsindustrin, bland annat och innehåller till exempel inga sopor som importerats.

Svårsläckt brand

Under tisdagseftermiddagen spred sig branden till flera sophögar på området innan räddningstjänsten fick kontroll på branden.

– Det är ganska statiskt, det är ungefär 20 högar med avfall och det brinner i tio av dem. Som det ser ut nu sprider det sig inte vidare. Det brinner i princip i samma högar som det brunnit i hela tiden och det kan inte sprida sig från området. Det är svårsläckt och det är dålig rök som kommer ut från området och det blir dåligt vatten, det är mer de bitarna som är problemet. Det gör att upplägget blir lite annorlunda, praktiskt sett, jämfört med när vi arbetar med brand i byggnad eller där det finns andra värden.

På tv-bilderna från HP:s livesändning från platsen kan man se att räddningstjänsten monterat upp ett antal vattenkanoner som besprutar brandhärden.

Brandplatsen är helt avgränsad och i princip allt släckvatten samlas på en hårdgjord yta. Frågan om släckvattnet hanteras av personal både från räddningstjänsten och Hem. Även bygg- och miljöförvaltningen har varit inblandade hanteringen av miljökonsekvenserna av släckningsarbetet. Man försöker samla upp det och begränsa avrinningen från brandområdet för att undvika att förorena den omgivande miljön.

Okänd brandorsak

Det finns inga rapporter om några personskador.

Polisen är än så länge inte inkopplade till händelsen.

– Jag kan bekräfta att vi har fått från räddningstjänsten att det ska brinna och att de är framme på plats. De ska höra av sig om de har behov av polisiära insatser, men just nu är det helt och hållet deras ärende, säger Hans-Jörgen Ostler, polisens presstalesperson i region Väst.

Enligt ett vittne som Aftonbladet har pratat med så startade branden för att något i en sopsäck självantänt. Det är dock inte bekräftat.

– Plötsligt hör en traktorchaufför en explosion bakom traktorn, så tittar han upp, och då brinner det. Kanske är det en sprejflaska eller något som exploderat, och sen tog det sig, säger vittnet till Aftonbladet.

Räddningstjänsten kunde under tisdagskvällen inte ge besked om vad det var som orsakade branden. Och från Hem:s sida hänvisade man till besked längre fram, efter det akuta skedet med fokus på brandsläckning.

Vid 12.30-tiden på onsdagen meddelade räddningstjänsten att branden släckts och att de kunde lämna över arbetet till Hem.

LÄS MER: Utdraget arbete att släcka branden på Kristineheds värmeverk

Fler nyheter om Halmstad hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här

 

Ladda ner vår nyhetsapp!
1. Sök på ”Hallandsposten” i App Store eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.
Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet!