Företaget Microlabs lagerlokal i Åled totalförstördes vid en brand natten mot tisdagen. Även en intilliggande byggnad skadades. Först vid lunchtid på tisdagen var branden helt släckt.
Företaget Microlabs lagerlokal i Åled totalförstördes vid en brand natten mot tisdagen. Även en intilliggande byggnad skadades. Först vid lunchtid på tisdagen var branden helt släckt.

Storbrand i Åled kan vara anlagd

Företaget Microlabs lagerlokal i Åled totalförstördes i en brand natten mot i går. Även byggnaden bredvid brandskadades. - Vi kan inte utesluta att branden är anlagd, säger räddningsledare Stefan Rahne.

ANNONS
|

Mikael Andersson uppskattar värdet på materialet som brann upp till flera miljoner, men som tur var kom ingen människa till skada. Däremot ligger det en bondgård ett par hundra meter från platsen och eftersom vinden låg på åt det hållet under släckningsarbetet fanns en viss oro för att gårdens kor skulle bli rökpåverkade.

- Men kossorna mår bra, kunde räddningsledare Stefan Rahne konstatera på tisdagseftermiddagen.

Det var vid tretiden på natten mot tisdagen som brandlarmet gick. När Räddningstjänsten kom till platsen var Microlabs lagerlokal övertänd. Det brann även i byggnaden intill, som hyser en akvariebutik. Ett 20-tal brandmän kämpade under hela tisdagsmorgonen för att få branden under kontroll.

ANNONS

- Till en början var det osäkert om vi skulle kunna rädda den andra byggnaden, men genom att såga sönder taket kunde vi komma åt att släcka, säger Stefan Rahne.

Vid lunchtid på tisdagen var branden helt släckt och i dag ska polisens tekniker undersöka platsen för att bland annat försöka ta reda på hur branden startade och hur den spred sig från lagerlokalen till akvariebutiken. Byggnaderna står nämligen en bit ifrån varandra och mellan dem går en asfalterad infartsväg.

- Vi kan inte utesluta att branden spridits via strålningsvärme från den ena byggnaden till den andra, men vi kan heller inte utesluta att det är någon som har tänt på båda byggnaderna, säger Stefan Rahne.

Mikael Andersson är delägare i familjeföretaget Microlabs, som tillverkar fiberoptik. Enligt honom fanns det inget självantändligt material i lagerlokalen, såsom elektronik eller kemikalier.

- Byggnaden användes till största del som lager av mätinstrument och kabelrullar, men vi hade även en mindre produktionsenhet i utvecklingssyfte därinne, säger Mikael Andersson.

Enligt honom är branden ett hårt slag mot företaget, trots att de har andra lager och att huvudproduktionen äger rum på ett annat ställe i Åled.

- Vi är ju fullt försäkrade, så det är inga problem, men det här skäl mycket tid och kraft och just nu har vi ett hårt orderläge, säger Mikael Andersson.

ANNONS

Han hoppas att företaget, som har cirka 20 anställda, ska kunna köra på som vanligt redan från onsdag.

- Men våra kunder får ju räkna med vissa leveransförseningar.

ANNONS