Stora torg bjöd på lokal skördemarknad

Under helgen intog skördedagarna Stora torg som ett komplement till det inställda evenemanget Smaka på Halmstad. Under två dagar dukades närproducerade varor upp från lokala bönder runt omkring Halland.

ANNONS
|

Smaka på Halmstad har sedan 2017 varit ett evenemang på Stora torg där Halmstadborna får smaka på vad deras stad har att erbjuda i matväg. I år, istället för att ställa in, ställde Halmstad city om och tog fram ett nytt koncept. För att sprida ut evenemanget har det i år delats upp i tre olika delar som genomfördes under 2-3 oktober.

En utökad torghandel

Under två dagar har lokala odlare från Halland fått visa upp sina varor och produkter på Stora torg. Skördedagarna, som marknaden har kallats, är ett samarbete mellan Halmstad city och Bondens marknad. Bondens marknad, som hade premiär 2018, kan man besöka på Stora torg under jämna lördagar.

ANNONS

– Skördedagarna är en utökad torghandel som tillkom för att ersätta utställartorget, som annars har stått på Stora torg, under Smaka på Halmstad, förklarar Caroline Bengtsson, cityledare i Halmstad city.

Marknaden lockade både gott om utställare och besökare. Vid ett av stånden står Hanna Myhran och Maja Skillius från det familjeägda företaget Hafi som ligger i Brännarp.

– Vi har stått här båda dagarna men idag har det dykt upp mer människor, säger Maja Skillius under lördagen.

LÄS MER:Marknad på Stora torg blir av trots corona: ”Jätteviktigt”

Ett uppsving trots omständigheterna

Hanna Myhran berättar om hur de annars brukar besöka olika marknader men att mycket har behövt ställas in i år. Trots inställda event så vittnar hon och andra utställare om en ökad försäljning.

– Folk tänker efter mer vad och varifrån de köper. I och med att allt fler har hemestrat så har många istället vänt sig till sina lokala aktörer för att handla, förklarar Hanna Myhran.

Eivor och Shlomo Gavie har tagit sig från Falkenberg med sina syrade grönsaker och egenodlade äpplen. Likt Hanna Myhran har även de upplevt ett uppsving gällande försäljning.

– Allt fler handlar mer lokalt och närproducerat. Folk har mer eftertanke kring vad de köper, berättar Eivor Gavie.

Under två dagar har det utöver skördedagarna anordnats en matvandring genom Halmstad. De har även genomförts en digital matlagningskurs istället för matstudion som tidigare funnits under Smaka på Halmstad.

ANNONS

Bakom helgens utökade torghandel står Caroline Bengtsson, cityledare i Halmstad city, tillsammans med projektkoordinatorn Malin Johansson.

LÄS MER:Matvandring lockar många

Utställarna som deltog under skördedagarna:

Dönardalen

Gavie's Gårdar

Eriksgårds perenner

HAFI

Husets Must

Hägareds Gårdsbutik

I am Coffee

LYA 101

PaulssonPaleo

Slättåkra Närproducerat

Tiraholms Fisk

Trädgårdscompaniet

Ulvereds

Östras

ANNONS