Vill inte byta. Per Olén är nöjd med sina Teliaabonnemang och tycker att det är tråkigt att företaget inte vill behålla sina kunder när de går över till stadsnätet.
Vill inte byta. Per Olén är nöjd med sina Teliaabonnemang och tycker att det är tråkigt att företaget inte vill behålla sina kunder när de går över till stadsnätet.

Stora aktörer saknas i stadsnätet

I och med att stadsnätet är ett så kallat öppet nät får de leverantörer som vill vara med, men alla vill inte. Till exempel saknas giganten Telia i stadsnätet.

ANNONS
|

Per Olén har internet, tv samt telefoni, både fast och mobil, via Telia i dag.

– Jag vill inte byta, men jag känner mig tvingad att göra det för att få stadsnätet och den högre hastigheten som fiber ger, säger Per Olén.

– Jag har ett fiberuttag i huset, men har inte anslutit mig än. Förutom installationskostnaden betalar jag 125 kronor i månaden för det, säger han.

Eric Ericsson, vd på Halmstads stadsnät, tycker att det är viktigt att alla leverantörer i stadsnätet är med på samma villkor. I det här fallet har de och Telia inte lyckats komma överens om avtalet.

ANNONS

– Ska man konkurrera måste spelreglerna vara lika för alla. Även små leverantörer ska kunna konkurrera på lika villkor. Några leverantörers affärsmodeller bygger på oligopolism. De vill behålla kunden från ax till limpa, säger Eric Ericsson.

På Telia kan man inte ge några konkreta svar på varför man inte kunde enas om villkoren i avtalet på grund av att det är semestertider.

– Jag kan inte säga varför just nu, men framför allt ställer vi en rad olika villkor på nätägarna, säger Marcus Haglund, informations­ansvarig på Telia.

Överlag kan det handla om nätets kvalitet, prisfrågor eller inom vilken tid man ska få hjälp, som gör att Telia inte vill eller kan ingå avtal.

Kan det ha att göra med att ni har egna fibernät?

– Det kan det, säger Marcus Haglund på Telia.

Någon som däremot är på väg in i stadsnätet är Comhem, åtminstone enligt dem själva. Eric Ericsson på Halmstads stadsnät vill dock inte bekräfta något.

– Vi för just nu dialog med ett antal leverantörer. Ur vårt perspektiv vore det roligt om Comhem ville börja leverera till stadsnätet, säger han.

ANNONS

I dagsläget finns det 9 leverantörer av internet, 3 tv-leverantörer samt 7 företag som levererar telefoni via fiber i stadsnätet. Vissa erbjuder även paketlösningar. Internethastigheter mellan 1 Mbit/s och 1 Gbit/s finns att välja på.

KÄLLA: halmstadsstadsnat.se

ANNONS