Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/2

Stor smittspridning gör att förskola tvingas hålla stängt

Ängsgårds förskola på Vallås är stängd på grund av stor smittspridning bland personalen. Några har konstaterats smittade med covid-19, några väntar på provsvar medan andra har vanlig förkylning eller vabbar uppger Pia Bagge, biträdande förvaltningschef.

I onsdags tvingades förvaltningschef Pauline Broholm Lindberg fatta ett delegationsbeslut om att stänga förskolan som har fyra avdelningar. I sitt beslut skriver hon att orsaken är ”stor smittspridning bland personalen” och att ”förvaltningen därigenom inte kan upprätthålla bemanningen” samt att samråd har skett med Smittskydd Halland.

När beslut fattades var endast två av den ordinarie personalen i tjänst.

– De jobbade ihop med förskolerektorn och upprätthöll tillsammans med vikarier verksamheten. Men situationen blev ohållbar, det var alldeles för många barn som möttes av vikarier, säger Pia Bagge.

Ansträngd situation

Beslutet innebar att förskolan höll stängt torsdagen och fredagen, och nu har detta utökats till att omfatta även måndag.

– När vi tog beslut att stänga hade situationen varit ansträngd ett tag så vårdnadshavarna var väl medvetna om läget, säger Pia Bagge.

Enligt områdeschef Patrik Engström kan kommunen erbjuda barnomsorg på annan förskola till vårdnadshavare med samhällsviktiga funktioner.

– Hittills har en familj med sådant behov erbjudits den möjligheten, säger han.

I nuläget är 13 av förskolans 14 anställda hemma. Men Pia Bagge vill inte säga att det handlar om något stort covid-utbrott bland personalen.

– Just nu är det skarpt förkylningsläge. Några är konstaterade smittade, några går hemma och väntar på provsvar, vissa har en vanlig förkylning och vissa vabbar.

Stabila siffror

Det är första gången under coronaåret som kommunen tvingats stänga en hel förskola uppger hon. En titt på frånvaron i stort visar dock inte på högre siffor än vad det har varit tidigare.

– Vi har en ganska bra närvaro just nu. Omkring 90 procent av personalen i förskolan är närvarande, och drygt 80 procent av barnen. Vi ser inte att vi har en stor smittspridning, det var betydligt mer vid jul, säger Pia Bagge.

Fler nyheter om Halmstad hittar du här

Superlokalt – här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här