Stor sjöräddningsövning genomförs vid Östra stranden

Det kommer att vara fullt räddningspådrag i vattnet utanför Östra stranden i Halmstad under måndagskvällen. Allmänheten behöver dock inte oroa sig då det hela rör sig om en stor sjöräddningsövning.

ANNONS
|

– Vi kommer att placera ut dockor och uppblåsbara sup-brädor utanför Halmstad och det kommer att bli 10–12 olika sjöräddningsbåtar, kustbevakning- och lotsbåtar och så räddningstjänsten med sina brandfordon och även drönare som ska hitta de här människorna, berättar Anders Ekström, sar-samordnare på Sjöfartsverket och ansvarig för sjöräddningsövningar i Kattegatt.

Sjöfartsverket utför två så kallade samverkansövningar varje år. Enheter från Sjöräddningssällskapen i Torekov och Grötvik, Försvarsmakten, kustbevakningen Falkenberg och lotsbåten Halmstad samt räddningstjänsten Halmstad kommer att delta.

– Det är en samverkansövning där vi tränar på att använda resurser från olika myndigheter för att lösa samma uppgift. Det är viktigt för allmänheten att veta att vi faktiskt tränar på sådant här, menar Anders Ekström.

ANNONS

Den här gången kommer scenariot att utspela sig i vattnet utanför Östra stranden. Redan vid 17-tiden kommer dockor och sup-brädor placeras i vattnet. Själva övningen påbörjas sedan vid klockan 19.

– Det är två sup-paddlare i 40-årsåldern som har paddlat längs Fylleån, det är en rätt populär grej att göra att man hyr en sådan här bräda och paddlar ner för den. Längs med Fylleåns mynning och handikappbadet så tappar de orienteringen i mörkret och vinden i dag blåser från land så de kommer att hamna längre och längre ut till havs. Anhöriga hör av sig och larmar, det är själva scenariot, berättar Anders Ekström.

LÄS MER:Sjöfartsverket genomför stor övning i hamnen

ANNONS