Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/10

Stor polisstyrka finkammade Andersberg

HP är med när polisen kraftsamlar för att i jakt på narkotika och vapen finkamma Andersberg, det enda bostadsområde i Halland polisen definierar som ett utsatt område.
Sett till att ett 30-tal poliser sätts in ett helt arbetspass är det konkreta resultatet magert.

Den så kallade utsättningen, där poliserna går igenom vad alla ska göra, sker den här eftermiddagen i ett öppet parkeringsgarage för att det ska vara coronasäkert att samla ett 30-tal personer.

Insatsledaren Joakim Rolf och de olika gruppcheferna tar upp saker poliserna ska tänka på när de kommer ut till Andersberg – och på väg till fordonen fortsätter HP diskussionen med dem.

Stor polisinsats i utsatta området Andersberg
Tjänstepistol, batong och handfängsel behövde inte användas under insatsen – i stället var stegar den ”beväpning” som nyttjades flitigast. Bild: Jari Välitalo

Det pratas om att det är viktigt att visa polisiär närvaro för att laglydiga personer som bor där ska känna trygghet. Det talas också om att visa muskler så att kriminella inser att de har ögonen på sig och inte får verka ostört.

Våga vittna

Det nämns även vikten av att knyta kontakter för att få veta vad som händer, känna igen individer, få tips – och kanske till och med få folk att våga vittna när det hänt något.

– Att ha personkännedom är oerhört viktigt, särskilt om man vill nå fram till unga personer som riskerar att hamna i allvarligare kriminalitet, säger Joakim Rolf.

Hur ser ni på risken för att det ska upplevas provocerande att så många plötsligt åker ut och finkammar Andersberg? Finns det risk för att händelsen i november – då 5-10 personer ska ha dragit igång ”upploppsstämning” och attackerat en polispatrull med stenkastning – upprepas?

– Jag kan inte detaljerna i det fallet, men i kväll är jag inte det minsta orolig när vi är så här många. Jag har exempelvis beslutat att vi inte behöver ha bevakning av våra parkerade polisbilar, svarar Joakim Rolf lugnt.

LÄS MER: Polisen attackerades av mobb - ”Vågade inte vara kvar”

När patrullerna förr körde polisbil på gågatorna i centrum försvarades det med att ett fordon som lämnas blir vandaliserat. Är det inte så?

– Det där är en kraftig överdrift. En sådan hotbild finns absolut inte med automatik i Halmstad. Kanske handlade det mer om lata poliser, säger Joakim Rolf och skrattar.

Stor polisinsats i utsatta området Andersberg
Polisen jobbar numera med drönare, som filmar uppifrån, för att ha bättre överblick när det görs insatser. Bild: Jari Välitalo

På plats på Andersberg noterar dock HP att mängden polisbilar och uniformer väcker uppmärksamhet. Många kommer fram, såväl till poliserna som till HP:s reportageteam, och frågar oroligt om det skett någon skjutning eller liknande.

I enstaka fall, bland annat i de ”ansiktslyfta” så kallade terrasshusen, hör vi någon som är positiv – men mest är det folk som undrar om det är något farligt på gång.

Stor polisinsats på utsatta området Andersberg
Den stora mängden uniformerade poliser väckte uppmärksamhet bland de boende på Andersberg. Vanligaste reaktionen HP hörde var folk som blev oroliga för att något farligt hade hänt. Bild: Jari Välitalo

Några yngre killar som snackar med oss verkar till och med oroade och irriterade över att poliserna går igenom hus efter hus.

Efterlyst av frivården

När några är otrevliga mot ett par poliser kräver ordningsmakten att de legitimerar sig. Det visar sig då att en av dem är efterlyst av frivården, eftersom han inte infunnit sig till de verksamheter domstolen beslutat att han ska genomföra.

Det hörs protester när han grips, som hänvisar till att det är respektlöst att göra det utanför en moské, men poliserna förklarar att de står ute på en allmän plats – och nu får mannen tillbringa natten inlåst i väntan på att överlämnas till frivården.

Stor polisinsats i utsatta området Andersberg
Det är nu över 50 år sedan Andersberg stod färdigbyggt. Sedan dess har HFAB renoverat sina bostäder. Bild: Jari Välitalo

Andersberg blev Halmstads första miljonprogramsområde när det under åren 1965–1970 byggdes nära 1 900 lägenheter där, tillsammans med skola och köpcentrum. Det nya upplevdes som fräscht och de flesta lägenheterna byggdes som treor och fyror, vilket var betydligt större än snittet i det kommunala HFAB:s övriga bestånd.

Förebild för Palme

Den socialdemokratiske politikern Olof Palme besökte Andersberg 1968 – året innan han blev partiledare och statsminister – och framhöll då att området var ”en förebild för framgångsrikt, storskaligt bostadsbyggande”.

Lika entusiastiskt positiva har inte tongångarna fortsatt att vara. Den ensidiga satsningen på hyreslägenheter på Andersberg gjorde nämligen att många familjer senare flyttade vidare till andra områden där radhus och villor byggdes. Andelen lågutbildade, arbetslösa och utrikes födda blev högre på Andersberg än i andra delar av staden.

Stor polisinsats i utsatta området Andersberg
Andersberg klassas av polisen nationellt som ett utsatt område, vilket innebär att det karaktäriseras av ”en låg socioekonomisk status, där de kriminella har en inverkan på lokalsamhället”. Bild: Jari Välitalo

I nutid nämns ofta segregation, bilbränder, droghandel, förrådsinbrott, misshandel och störande ungdomsgäng när Andersberg kommer på tal.

”En massa droger”

– Vi vet att det finns en massa droger och olagliga vapen på Andersberg, det gäller bara att leta noga och hitta dem, säger yttre befälet Mikael Höglin till poliserna i sin grupp.

Stor polisinsats i utsatta området Andersberg
Trots hjälp av polishundarnas extrema luktsinne görs inte några stora beslag av narkotika. Bild: Jari Välitalo

Sedan flera år tillbaka är Andersberg det enda bostadsområde i Halland som är med på Noas (polisens nationella operativa avdelning) lista över utsatta områden. Med definitionen utsatt område menar polisen att det är ”ett geografiskt avgränsat område som karaktäriseras av en låg socioekonomisk status, där de kriminella har en inverkan på lokalsamhället”.

Vallås har nämnts vara i riskzonen, men situationen där har inte ansetts lika allvarlig. Och framför allt finns det i Halland inga ”särskilt utsatta områden” – som Rosengård, Hjällbo eller Husby. Den definitionen står för att området kännetecknas av ”en allmän obenägenhet att delta i rättsprocessen, svårigheter för polisen att fullfölja sitt uppdrag, parallella samhällsstrukturer, våldsbejakande religiös extremism och närhet till andra utsatta områden”.

Drönare surrar över husen

Poliserna vi följer går igenom förråd, trappuppgångar och vindar. De är utrustade med stegar och hundar – plus en kameraförsedd drönare som hela tiden surrar över husen – men trots att timmarna går hittar de inte så mycket.

Stor polisinsats i utsatta området Andersberg
Poliserna betar av adress efter adress på Andersbergsringen. Bild: Jari Välitalo

Vid ett förråd får Fredrik Arvidsson syn på en genomskinlig blixtlåspåse innanför stålnätet, som ser misstänkt ut. Han lyckas få ut den och konstaterar att innehållet verkar vara cannabis.

Hundföraren Lars Selander kommer dit med den belgiska vallhunden Texas, som ger skall vid påsen. Med detta som grund tar de kontakt med kvinnan som har förrådet.

Stor polisinsats i utsatta området Andersberg
Med hjälp av en malinois, som kallas Texas, söker hundföraren Lars Selander efter narkotika i ett cykelförråd. Bild: Jari Välitalo

Eftersom hon pratar sluddrigt, är torr om läpparna och är glansig i ögonen bedömer poliserna att hon är påverkad. Hon går med på att lämna urinprov – och ett snabbtest bekräftar misstankarna.

Stor polisinsats i utsatta området Andersberg
Fredrik Arvidsson pratar med insatsledningen om en husrannsakan, samtidigt som en polis kollar om något finns gömt under innertaksplattorna. Bild: Jari Välitalo

Vid husrannsakan i lägenheten hittas även pistolammunition, som beslagtas, men i övrigt hör vi inte talas om att de 30 poliserna gör några fler sådana fynd.

Vilket är bäst?

Inom polisen finns en diskussion om vilket som ger bäst resultat för att komma åt kriminalitet och skapa trygghet i utsatta områden. Vissa förespråkar fler sådana här kraftsamlingar, medan andra tror mer på daglig närvaro med kontaktskapande och förebyggande arbete.

Vad polisen i Halmstad kommer fram till i sin utvärdering återstår att se.

LÄS MER: Polisen satsar på att höja upplevd trygghet

LÄS MER: Polisen satsar på kameraövervakning

LÄS MER: Drönare ska försöka stoppa bränder på Vallås

LÄS MER: ”Otrygghet går inte att brottsförebygga bort”

Fler nyheter om Halmstad hittar du här

Superlokalt – här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här