Studenter kan få bo på Högskolans område i Halmstad
Enligt den nya fastighetsägaren Intea är parkeringen mellan Högskolan och Maxis kundparkering en lämplig plats för nya bostäder. Bild: Jari Välitalo

Stor fastighetsaffär kan få fart på nya bostäder vid Högskolan

Intea köper fastigheter på högskoleområdet för drygt 700 miljoner kronor av Castellum, så att företaget äger alla lokaler som Högskolan håller hus i.
– Börja vi snart bygga hundratals bostäder på området, leder det till att fler studenter söker sig hit, spår Peter Jacobsson.

ANNONS
|

Intea Fastigheter AB grundades så sent som hösten 2015, men började köpa fastigheter på högskoleområdet i Halmstad redan 2016.

Tidigare har företaget tagit över Fragerus del av de lokaler som Högskolan i Halmstad hyr. Efter årsskiftet tar Intea även över Castellums del av de fastigheter som Högskolan håller till i.

Den nya affären går på 714 miljoner kronor och omfattar en uthyrningsbar yta om 36 400 kvadratmeter. Husen det handlar om är allt från Högskolebiblioteket, Visionen, Trade Center och före detta Regionens hus (där numera kommunala vuxenutbildningen finns), till Högskolans ursprungliga plåtbyggnader med glasgången och de olika flyglarna.

Sedan tidigare ägde redan Intea resten av Högskolans lokaler – som Q-huset (där lärarutbildningen håller till), Högskolehallen, Vita diamanten (där ekonomi, teknik och naturvetenskap håller till) och Dormerhuset (där hälsa och välfärd håller till).

ANNONS

Förr har Högskolan alltid sagt att det varit bra att ha flera fastighetsägare, så att man inte har alla ägg i samma korg. Innebär det inte en försämring att ni nu blir ensam herre på täppan?

– Även om jag är partisk måste jag ärligt svara nej, säger Peter Jacobsson, produktutvecklingschef på Intea och tidigare vd för Fem Hjärtan i Halmstad.

– Många av projekten som diskuterats i åratal kan nu lättare bli verklighet när vi kan lägga hela pusslet utan att behöva ta hänsyn till någon annan, menar han.

Studenter kan få bo på Högskolans område i Halmstad
”Vi är en långsiktig fastighetsägare som investerar svenskt institutionellt kapital i social infrastruktur som sjukhus, högskolor och rättsväsende”, säger Peter Jacobsson på Intea. Bild: Jörgen Alström

Redan våren 2017 godkände politikerna i samhällsbyggnadsutskottet ett förslag till ramavtal för utveckling av högskoleområdet med de tre fastighetsägarna Castellum, Fragerus och Intea.

I startgroparna

Sedan dess har dock inga spadtag tagits, varken för en ny gymnasieskola eller något annat.

– Men nu är snart kommunen klar med den nya detaljplanen och då ligger vi i startgroparna, förklarar Peter Jacobsson.

Bland annat nämner han att Intea vill bygga bostäder på parkeringen som ligger mellan Högskolan och Maxis parkering.

– Den platsen är tillräckligt stor för flera hundra lägenheter, menar han och pekar på hur stort behovet är av nya studentlägenheter.

Halmstad rödmarkerat

De tre senaste åren har Halmstad blivit rödmarkerat i den bostadsrapport som SFS (Sveriges Förenade Studentkårer) gör. Enligt en studie som konsultfirman Sweco i år tagit fram på uppdrag av Högskolan i Halmstad behövs minst 1 000 nya studentbostäder för att möta efterfrågan.

ANNONS

– Den här bristen hämmar Högskolans fortsatta utveckling. Om vi bara får fram fler studentlägenheter är jag övertygad om att också söktrycket ökar, säger Peter Jacobsson, som själv tog examen vid just Högskolan i Halmstad 1997.

Området får en annan karaktär om här är folk i rörelse även kvällstid och på helger.

– Det bästa är om vi får till ett blandat boende, fortsätter han och räknar upp såväl vanliga lägenheter som studentlägenheter för både inhemska och utländska studenter och forskare.

– Området får en annan karaktär om här är folk i rörelse även kvällstid och på helger.

– Om vi även bygger inne i området, där det i dag är stora öppna ytor, kan Intea säkert få till 300 lägenheter. Lägger man till Fragerus planer på att bygga bostäder i gamla Malcushuset med ett 12-våningshus intill kan det bli 600–700 bostäder på hela området.

Studenter kan få bo på Högskolans område i Halmstad
Peter Jacobsson vill bygga bort de stora, tomma ytorna inne på högskoleområdet, som exempelvis här framför Q-huset. Bild: Jari Välitalo

I Inteas visioner ingår också att bygga ihop Högskolans lokaler.

– Jag vill få bort den tomma ytan framför Q-huset, säger Peter Jacobsson och tillägger att de redan har rivningslov för de runda byggnaderna som förr var kårhus.

Kårhuset behövdes inte

När det stod klart 2002 kallades det ”Europas häftigaste kårhus”, men när kårobligatoriet försvann hade inte längre kåren behov av så stora lokaler och sade därför upp hyresavtalet hösten 2014.

Rivningslovet för Kårhuset på högskoleområdet är klart.
Rivningslovet för Kårhuset på högskoleområdet är klart. Bild: Roger Larsson

– Vi skulle kunna riva direkt, men vill vänta tills vi har en plan klar för vad som ska byggas där i stället, säger Jacobsson.

ANNONS
ANNONS