Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
De tre centrumbyggnader som omgärdar Jutaplatsen i Söndrum kan komma att byggas på från en eller två till cirka fyra våningar.

Stor bostadssatsning i Söndrums centrum

Planerna på att förtäta och utveckla Söndrums centrum fortsätter. Nu omfattas hela centrum.

Efter diskussioner med Ica, som är en stor aktör mitt i Söndrums centrum, har samhällsbyggnadsutskottet beslutat att utöka planuppdraget till att omfatta hela Söndrums centrum. Det tidigare detaljplaneförslaget omfattade bara delar av centrum.

– Efter att Ica har visat ett intresse utökar vi nu planuppdraget så att det även sträcker sig över Ica och där biblioteket ligger. Det blir ett mycket större område som berörs, säger utskottets ordförande Henrik Oretorp (C).

Framtiden för Söndrums centrum är tätare bebyggelse och en koncentration av bostäder, handel och service. Området finns med i kommunens handlingsprogram för bostadsförsörjning under perioden 2016–2020.

– Tidigare var det planerat för 50 lägenheter, men nu blir det kanske 100 stycken i stället. Detta är en rejäl satsning på Söndrums centrum och förtätningen där, säger Henrik Oretorp.

De tre centrumbyggnader som omgärdar Jutaplatsen kan byggas på från en eller två till cirka fyra våningar, anser samhällsbyggnadskontoret.

Utöver det kommunala bostadsbolaget HFAB har Kungsleden AB och Riksbyggen visat intresse för satsningen i Söndrum. Kungsleden vill bygga ett 30-tal bostäder ovanpå affärslokalen.

Den nya detaljplanen förväntas kunna antas senast i november 2018. Användningen ska inriktas på bostäder och centrumändamål för att göra planen mer flexibel.

Bertil Andersson (S), samhällsbyggnadsutskottets andre vice ordförande, ser fördelar för både handeln och de boende.

– Det är positivt med centrumutveckling med bostäder i stadens ytterområden. Nu möjliggörs detta i Söndrum.

Fler nyheter om Halmstad hittar du här

Superlokalt – här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här