Stor ökning av cannabis bland unga

För 20 år sedan lyfte få på ögonbrynen om en vän kom in med en dunk hembränt på festen. En liknelse kan i dag göras vid om någon tänder en joint, menar polisen Thomas Turesson.

ANNONS
|

– Synen på droger, och framförallt cannabis har blivit allt mer liberal, säger polisen Thomas Turesson som arbetar med inriktningen ungdomar och narkotika i Halmstad.

Han förklarar att cannabis ökar konstant i samhället och framförallt bland unga, men att det även går att se att ecstasy trendar just nu.

– Det finns tyvärr ett stort mörkertal eftersom de flesta som röker cannabis sitter hemma och gör det. Vi kan inte klampa in i varje lägenhet, säger Turesson.

I dag känner de flesta någon som har testat någon form av drog och ofta handlar det om cannabis i form av hasch eller marijuana.

ANNONS

– En hembräntsdunk när man var ung var helt okej på fest och i dag går många helt öppet med sin joint. Det är en helt annan syn på cannabis i dag än under min uppväxt, säger han.

Den allt mer liberala synen på droger är enligt Turesson inte bara ett storstadsfenomen. Den finns i hela världen och även i Halmstad.

– Vissa ser cannabis som en mindre farlig drog är alkoholen, men jag vill varken säga bu eller bä. Vi har dock ett större problem med cannabis än alkohol bland unga. Eftersom det är lagligt i andra länder tycker många ungdomar att det ska vara lagligt även här, de är tyvärr lättlurade och blåögda.

Under sommar och semestertider får polisen tag på fler drogmissbrukare än vanligt i Halmstad.

– Precis som med alkoholen, ökar drogerna när det blir varmt och det är fint väder. Fler festar. Vi har tagit flera personer som tagit ecstasy, både i Tylösand och vid Alevallen.

Turesson berättar att de som håller på med droger ofta är i åldern 16 till 25 men att de kan vara både yngre och äldre.

– Vi har tagit en 13-åring. Många säger att det är första gången de testar cannabis, men vi tar även dem som berättar att de gör det någon gång i månaden, eller varje dag.

ANNONS

Om en person skulle åka fast för ringa narkotikabrott får de i regel dagsböter på 1500-2000 kronor.

– Det kan vara om vi träffar på någon som står och röker cannabis eller har det på sig. Då får de dagsböter.

Turesson berättar att han tycker att straffet för brottet är rimligt, och att det därför varken bör sänkas eller höjas. Det viktigaste är enligt honom att de som tar droger får vård och hjälp med att komma ifrån beteendet.

– Det finns tyvärr en utpräglad kultur om att man inte ska kontakta polisen, man vill inte bli utmålad som en tjallare. Men det är väldigt viktigt att polisen får in tips så att mörkertalet minskar och personerna kan få vård.

När HP kontaktar Folkhälsomyndigheten om riskerna med cannabis hänvisar de till rapporten "Cannabis - låt fakta styra dina beslut". I den skriver de bland annat att cannabisruset ger människan koncentrationssvårigheter, dåligt minne och försämrad inlärningsförmåga.

På frågan om alkohol eller cannabis är farligast svarar de att en jämförelse inte är meningsfull och att både alkohol och cannabis skapar beroende samt har skadliga långtidseffekter vid upprepat bruk.

Fakta: Så påverkar cannabis

Cannabis påverkar hjärnan och funktioner som minne, uppmärksamhet, koncentration, analys- och planeringsförmåga. Den som är påverkad av cannabis kan ha svårt attlära sig nya saker, svårt att formulera sig förståeligt, problem att behålla uppmärksamhet och att delta i samtal. Den effekten kan hålla i sig i en till två dagar.

Vid upprepat intag av cannabis kan man få mer långvariga nedsättningar av hjärnans kognitiva funktioner som ofta håller i sig upp till flera veckor.

Många upplever ångest, förvirring, försämrad balans och motorik samt vanföreställningar under ruset.

Eftersom cannabis röks finns risk för att utveckla olika rökrelaterade sjukdomar, som till exempel cancer och bronkit.

Cannabismissbruk kan också leda till sociala skador. Personen kan få svårt att hänga med i skolan, fungera på en arbetsplats och få problem i relationer till vänner, partners eller familj.

Källa:www.drugsmart.com, Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning, CA

ANNONS