Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt HP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Kammaråklagare Andreas Bergman (till höger) förstår varför den misstänkte bett att få Björn Hurtig som försvare. ”Han är en erkänt skicklig advokat”, säger Bergman. Bild: Bildmontage: TT/Arkiv/Jari Välitalo/Roger Larsson
Kammaråklagare Andreas Bergman (till höger) förstår varför den misstänkte bett att få Björn Hurtig som försvare. ”Han är en erkänt skicklig advokat”, säger Bergman. Bild: Bildmontage: TT/Arkiv/Jari Välitalo/Roger Larsson

Stjärnadvokaten Björn Hurtig tillskott i utredning om mordförsök

En nytillkommen stjärnadvokat och ett ”förändrat bevisläge”. Det har gått över ett år sedan 31-åringen sprang från kulregnet och med bara några decimeters avstånd klarade sig med livet i behåll. Hoppet om att få någon dömd för mordförsöket lever fortfarande – i alla fall hos åklagaren.

22 november 2019. Det blir jubel på åhörarplats i tingsrätten. Domaren har nyss meddelat att de tre unga männen som sitter innanför plexiglaset i säkerhetssalen, sal 1, släpps på fri fot i väntan på domen mot dem. Trion har suttit häktade i över fem månader och de har många vänner på plats som nu firar.

Någon vecka senare förlängs frihetsdomen, när trion frias helt från misstankarna. Det har gällt ett ganska hänsynslöst mordförsök.

Fångades på film

Rättsprocessen var den första av flera efter skjutningen på Carl Kuylenstjernas väg i juni 2019 . Genom en mobilfilm kunde sex unga män knytas till platsen och tiden för dådet, och hamnade därför högst upp på polisens lista över misstänkta.

På mobilfilmen syntes de unga männen stå och samtala med varandra, med uppdragna luvor, innan de skingrades och gick åt olika håll. Minuter senare small det.

Minst sju skott avlossades mitt i bostadsområdet.

LÄS MER: Offret i förhör: "Mitt tidigare liv kan ha lett fram till det här"

LÄS MER: 3D-tekniken ska visa hur nära det var att mordet fullbordades

Ingen såg själva skjutningen, vilket självklart har varit en försvårande omständighet i fallet som alltså fortfarande utreds. Kammaråklagare Andreas Bergman berättar:

– Det är svårt med mål där ingen kan peka ut gärningsmannen. Det finns inget vittne till själva skjutningen, och målsäganden kan inte peka ut vem det var som sköt mot honom.

LÄS MER: "Antingen hade jag tur eller så var de usla skyttar"

LÄS MER: Oklart motiv i fokus under första rättegångsdagen

Andreas Bergman ger inte upp trots fem friande domar. Han gör sig redo att väcka åtal mot en sjätte misstänkt.
Andreas Bergman ger inte upp trots fem friande domar. Han gör sig redo att väcka åtal mot en sjätte misstänkt.

Bristen på direkta ögonvittnen är en av anledningarna till att målet fortfarande utreds, ett och halvt år efter skjutningen.

– Även om vi inte har ögonvittnen så finns det andra omständigheter i fallet som gör att vi riktar misstankarna mot de åtalade, säger Andreas Bergman.

Hur påverkar det utredningen att det tar så lång tid?

– Generellt sett kan man säga att ju längre tiden går, desto sämre blir viss typ av vittnesbevisning, säger Andreas Bergman.

Det här fallet är dock annorlunda. Eftersom att några rättsprocesser redan har varit uppe i tingsrätten är vittnesbevisningen därigenom i stora drag redan säkrad.

LÄS MER: Tystnadskultur försvårar rättegången – åtalad "vill inte riskera sitt liv"

Hittills har fem av de sex misstänkta åtalats - och friats. Flera av domarna har överklagats till hovrätten, och tanken var att de förhandlingarna skulle inledas i somras. Men kammaråklagare Andreas Bergman bad om att skjuta hovrättsförhandlingarna på framtiden. Ett ”förändrat bevisläge” ligger bakom schemaändringen.

– Det är viktigt att vänta med hovrättsförhandlingarna eftersom att den nya bevisningen kommer vara viktig där, säger han.

Vad ”förändrat bevisläge” betyder mer konkret kan Andreas Bergman inte uttala sig om under tiden polisutredningen pågår. Han berättar att bevisningen kom till efter några utredningsåtgärder man vidtog i höst, och kommer att presenteras i tingsrätten när den siste av de sex misstänkta åtalas. Andreas Bergman hoppas att han kan väcka åtal inom snar framtid.

Björn Hurtig försvarar en av de misstänkta

Förutom ny bevisning har utredningen fått ett annat tillskott i stjärnadvokaten Björn Hurtig. Han är känd från några av Sveriges mest högprofilerade mål, så som fallet med Wikileaksgrundaren Julian Assange och Metoo-höstens stora avlöjande om ”Kulturprofilen” (Svenska akademin). Nu försvarar han den siste av de misstänkta i Halmstadmålet.

Den välkände advokaten har på visst sätt redan gjort avtryck. Den sjätte misstänkte har länge varit häktad i sin utevaro. Men inte längre. Efter en förhandling i tingsrätten fick Hurtig häktningen hävd.

LÄS MER: En av de misstänkta skyttarna vill – men vågar inte komma hem

Andreas Bergman förstår varför den misstänkte har önskat att bli försvarad av Hurtig.

– Björn Hurtig är inte bara en känd advokat utan även en erkänt skicklig sådan, säger åklagaren.

Hoppas kunna väcka åtal snart

När Bergman och Hurtig möts i rätten igen är oklart. Åtal är ännu inte väckt mot den sjätte och siste misstänkte. Men Andreas Bergman hoppas kunna göra så snart.

Fler nyheter om Halmstad hittar du här

Superlokalt – här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här