Förseningarna som eleverna orsakade genom att kasta sten på byggarbetarna beräknas kosta kommunen 50 000 kronor.
Förseningarna som eleverna orsakade genom att kasta sten på byggarbetarna beräknas kosta kommunen 50 000 kronor. Bild: TT/Arkiv och HP/Arkiv

Stenkastande elever stoppade bygge på skola: ”Jättetråkigt”

Ett gäng elever på Fyllingeskolan förolämpade och kastade sten på hantverkare. Bygget på skolan fick avbrytas fram till lovet vilket beräknas kosta kommunen cirka 50 000 kronor.

ANNONS
|

Veckorna före sommarlovet pågick en takomläggning på Fyllingeskolan. En av hantverkarna från entreprenören, som stod på taket, bad eleverna att gå runt om skolan – i stället för att använda entrén där arbetet pågick.

Eleverna svarade hantverkaren genom att kalla hen för ”din jävla fitta”.

Kastade sten på hantverkare

Men eleverna nöjde sig inte där. Några timmar senare kom de tillbaka och började kasta sten mot hantverkarna som arbetade uppe på taket.

En av takläggarna, som manövrerade en kranbil, träffades av en sten i ryggen vilket enligt hens vittnesmål ”brände till av smärta”. Ytterligare stenar kastades varav en träffade och skadade företagets bil.

ANNONS

Med anledning av händelsen fattade fastighetskontoret och entreprenören beslut om att avbryta projektet i en och en halv vecka – fram till att eleverna gick på lov.

– Vi gjorde bedömningen att händelsen var så pass allvarlig. Hantverkare som arbetar på en sådan höjd ska kunna känna sig trygga i sin arbetsmiljö, vilket de inte gjorde, säger fastighetsförvaltare Camilla Lindblom.

Dyra förseningar efter stenkastningen

Förseningarna till följd av stenkastningen beräknas kosta fastighetskontoret cirka 50 000 kronor. Därtill uppskattas notan för reparationen av företagets bil, som fick lackskador, landa på ytterligare 15 000 kronor.

Händelsen är polisanmäld och kommunen meddelar att man kommer ansöka om skadestånd för hela kalaset.

– På grund av förundersökningssekretess har vi inte fått någon information. Men vi tänker göra en skadeståndsanmälan mot den eller de som kastade sten och därmed orsakade förseningen, säger Camilla Lindblom på fastighetskontoret.

”Tråkigt – men det är barn”

Ingen av eleverna trädde fram efter händelsen. Skolan fick inleda ett ”detektivarbete” för att reda ut vad som hänt och vem som var ansvarig.

Skolområdeschef Darinka Ribic berättar att rektorerna har arbetat med ärendet tillsammans med en arbetsmiljökonsult. Det ska vara utrett enligt barn- och ungdomsförvaltningens rutiner, berättar hon.

– Det är beklagligt och tråkigt att det händer, naturligtvis. Men det är ju barn så saker händer, säger hon.

ANNONS

Ja, fast att kasta sten på byggarbetare?

– Nej, det är beklagligt. Jättetråkigt att det händer.

ANNONS