Steningeskolan blir en fråga för fullmäktige

Steningeskolans vara eller icke vara blir åter en fråga för kommunfullmäktige. – Egentligen finns ju redan ett beslut om att bygga, men i och med att det saknas pengar i socialdemokraternas budget behövs beslut om ett tilläggsanslag, konstaterar Carl Fredrik Graf (M), kommunstyrelsens ordförande.

ANNONS
|

Det är kommunens fastighetsnämnd som tagit initiativ till ett nytt ärende om Steningeskolans framtid och ber om klara besked från kommunstyrelsen.

– Vi har redan lagt ner mycket pengar och tid på det här projektet och känner att vi behöver veta hur vi ska gå vidare, säger fastighetschefen Patrick Kristensson.

I en skrivelse har han gjort en sammanfattning av nuläget och ett försök att beskriva konsekvenserna av den nya budgeten, där det enbart finns pengar avsatta för en förskola i Steninge, inte en F-3–skola som tidigare beslutats.

– Om det inte ska byggas en skola innebär det att de fyra miljoner som redan lagts på projektet är förbrukade. Dessutom behövs en ny förstudie kring en förskola och en ny projektering. Uppskattningsvis handlar det om ytterligare tio månaders arbete och cirka två miljoner kronor i kostnader, säger Patrick Kristensson.

ANNONS

I skrivelsen påtalas också att Steningeskolans elever nu är tillfälligt evakuerade till Plönninge, men att det inte finns någon plan för dem på längre sikt - om det inte blir någon ny skola i Steninge.

– Ärendet behöver förstås beredas, men bör kunna komma upp i kommunstyrelsen den 4 oktober. Blir det fråga om ett tilläggsanslag ska det avgöras i fullmäktige. De flesta partier har ju varit tydliga med sin inställning till Steningeskolan, men jag vill inte spekulera i hur det här slutar. Nu ska först kommunstyrelsen göra en bedömning, säger Carl Fredrik Graf.

I kommunens budget för 2013–2015 fanns 50 miljoner kronor avsatta till en ny förskola och skola i Steninge. På grund av överklaganden från den nya skolans blivande grannar kom bygget aldrig igång. Mark- och miljödomstolen har ännu inte tagit ställning till överklagandena.

ANNONS