Stenar som placerats på allmän mark på Östra stranden upprör stugägare.
Stenar som placerats på allmän mark på Östra stranden upprör stugägare. Bild: Johan Persson

Stenar som spärrar parkering upprör stugägare

En stugägare på Östra stranden har reagerat över att en markbit där bilar brukar parkera har spärrats av med stora stenar. Enligt trafikmiljöingenjör Annica Pålsson ska platsen vara tillgänglig för allmänheten och kunna användas som just parkering.

ANNONS
LocationÖstra stranden||

I ett brev till kommunen undrar stugägaren om det är rätt och riktigt att det har lagts ut parkeringshinder i form av stora stenar och satts upp skyltar som påstår att parkering är förbjuden utmed en allmän yta.

”Ytan i fråga har använts som parkering för allmänhet och stugägare under minst 30 års tid”, skriver han.

Annica Pålsson, som fått ärendet på sitt bord, uppger att det handlar om en markbit mellan asfaltsväg och fastighetsgräns som i detaljplanen är angiven som allmän mark och gatumark. Därmed ska den vara tillgänglig för alla och kunna nyttjas som parkering, menar hon.

ANNONS

– Kommunen är markägare och det är inte tillåtet för någon annan att reglera, skylta, bygga om eller förändra förutsättningarna.

I ett första skede var misstanken att fastighetsägare intill placerat ut stenarna. De uppmanades att plocka bort dem före den förste september. Men fastighetsägarna har uppgett att det är kommunen själv, via samhällsbyggnadskontoret, som ligger bakom tilltaget.

Enligt Annica Pålsson borde teknik- och fritidsförvaltningen ha känt till och varit inblandad i en sådan åtgärd, vilket man inte varit. I semestertid är det dock svårt att reda ut vad som hänt, påpekar hon.

– Det är ingen akut fråga, så vi avvaktar. Vi vill prata med ansvariga på samhällsbyggnadskontoret innan vi går vidare med det här.

Hon tillägger att kommunen måste bestämma vilka regler som ska gälla på platsen och om tvärställd parkering ska tillåtas eller inte.

LÄS OCKSÅ:

ANNONS