Stena räknar inte med att passagerartrafiken kommer igång i sommar.
Stena räknar inte med att passagerartrafiken kommer igång i sommar. Bild: Jari Välitalo

Stena räknar inte med några danska passagerare i sommar

Starten var mer än lovande, men covid-19 satte punkt för färjelinjens hopp om snabb fördubbling av passagerartrafiken. Någon ”tura över dagen” är inte att räkna med i sommar.

ANNONS
LocationHalmstad||

Stena kommer inte att sätta igång fotpassagerartrafiken i sommar. Inte heller transferbussen eller den organisation som krävs för att locka till att ”tura över dagen” med nya färjan, konstaterar Carl Mårtensson, som är kommunikationsansvarig för rederiet.

– Det var framförallt ett stort intresse från danskarna att resa till Sverige. Men tyvärr kan vi konstatera att det nog inte blir så mycket danska på stan i sommar. Våra bokningar visar inte på att danskarna planerar att resa till Sverige i särskilt hög grad.

Ljuspunkt

Men det finns en tydlig ljuspunkt beskriver han för HP:

– Efter invigningen 1 februari har frakten varit bättre än vad vi förväntat oss. Frakten har hållit oss flytande under covid-19.

ANNONS

Stena såg tidigt att det framförallt var ett stort intresse från danskarna att resa till Sverige. Men nu visar antalet bokningar att danskarna planerar inte att resa till Sverige i särskilt hög grad.

– Vi förhåller oss till de restriktioner som Danmark och Sverige sätter upp.

Stenas fartyg går med begränsad passagerarkapacitet, max 300 istället för maxkapaciteten 900 passagerare. Ombord gäller strikta regler för social distansering, exempelvis med enskilda hytter för chaufförer, samt olika säkerhetsrestriktioner som införts å grund av covid-19.

Mer städning

Det innebär bland annat mer städning och desinficering av ytor där många rör sig och tar med händerna, maten läggs upp även vid buffé, och passagerarna erbjuds ökad möjlighet till handsprit/tvätt ombord.

ANNONS